March 21, 2011

Rahsia kepala ular..

Dulu lepas skolah.. aku nampak pelajaran akan bawa manfaat besar untuk dunia.. Billionaire, rumah bungalow, Lamborghini..
Maka tanpa fikir panjang, aku buat pilihan masuk Univ.. Ambil 'pelajaran dunia'..

Macam Nabi Musa as lihat tongkat bagi manfaat untuk dia..
Dapat kait daun, gembala kambing, bersandar..

Bila aku masuk Univ.. kawan-kawan baik datang ajak jadi orang baik..
Bila cuti panjang, diorang ajak aku camping pusing Malaysia sambil buat amal..
Ikut perintah Allah, korban diri, harta, masa pada jalan Allah..
Maka bila dah cuti panjang, aku campakkan sementara pelajaran aku..

Macam Nabi Musa as campak tongkat dengan perintah Allah..

Maka pelajaran dunia yang sebelum ini aku nampak akan bagi manfaat besar, telah bertukar menjadi mudharat yang sangat besar untuk aku.. hisab, dunia sementara, busuk, bangkai... arh...

Macam Nabi Musa as nampak tongkat bagi manfaat, tiba-tiba bertukar menjadi asbab mudharat yang besar untuk dirinya.. jadi ular besar wo..

Maka aku buat keputusan untuk lari daripada dunia, pelajaran, bangkai.. Joss untuk buat usaha bermati-matian sampy mati.. Astaghfirullah... aku dah sesat selama ni.. Astaghfirullah al-azim..

Seperti mana Nabi Musa as telah lari daripada ular besar, seakan-akan bagi mudharat pada dia..

Maka apabila balik aja rumah, aku dengar orang-orang alim bagi nasihat..
Student balik jangan buang pelajaran.. sambung belajar balik.. tangkap balik pelajaran..
Maka untuk taat, aku terpaksa tangkap balik pelajaran dunia dengan nasihat orang-orang alim..

Macam Nabi Musa as tangkap ular balik dengan perintah Allah..

Tapi aku fikir-fikir, baik aku tangkap cukup makan ja la.. Tangkap hujung-hujung, last-last punya darjat.. Aku nyer target dekat-dekat 2.0, 2.1 udah.. Takut kena hisab.. Takut riak, takabbur, sombong.. mati masuk neraka.. oh.. 

Macam Nabi Musa as nak tangkap ular kat ekor, sebab nampak mudharat pada ular..

Tapi aku dengar orang-orang alim bagi nasihat kt student lagi.. student kena 1st in dakwah, 1st in study.. Bukan 1st in dakwah, last in study.. bukan juga 1st in study, last in dakwah..

Maka untuk belajar taat dengan orang-orang alim.. aku ambil keputusan untuk tangkap kepala. 1st class honour.. 4 flet.. 3.97 pun still okay.. :)

Macam Allah swt perintahkan Nabi Musa as tangkap ular kt kepala.. bukan kt ekor.. maka Nabi Musa as taat dengan perintah Allah..

Maka pelajaran yang asalnya aku nampak bagi manfaat yang besar, kemudian bertukar menjadi asbab mudharat yang besar, tetapi dengan perintah Allah, telah menjadi asbab manfaat dan hidayat yang besar untuk agama. Dapat buat usaha untuk pelajar-pelajar foreign, dapat ajak junior-junior baru, macam senior-senior ajak aku dulu-dulu.. Apabila disertakan perintah Allah bersama pelajaran..

Macam tongkat Nabi Musa as telah jadi asbab hidayat untuk ribuan ahli-ahli sihir Firaun untuk beriman kepada Allah.. Apabila disertakan perintah Allah bersama tongkatnya. 

Pentingnya ikut tertib..
Dan bawa perintah Allah bersama-sama setiap kerja buat kita..

InsyaAllah.. azam..

Wallahualam..

*Sangat sibuk akhir-akhir ni dengan final year projek dan Final Exam.. Doa mudah-mudahan aku dapat tangkap kepala ular.. :)


20 comments:

  1. hati2 dengan bisa ular, boleh jadi racun.. kalau bijak, boleh jadi penawar..

    ReplyDelete
  2. hehe... mendalam ayat. cam tafsir2 kisah lak..

    3.97 pun jadik la kan

    ReplyDelete
  3. Sampai nangis baca..
    Been through the same thing. Sequences pun lebih kurang..
    Bagus sangat the analogy you picked. SALUTE~

    Perasan tak, bila kita niatkan & jadikan hal dunia kita ni (especially kelebihan & kejayaan) sbg alat untuk usaha atas agamaNya, untuk akhirat, and indeed untuk Dia, Dia mudahkan semua. Things go smooth and almost very excellent.

    Semoga always dapat tangkap kepala ular and able to handle its head dengan sokongan dan rahmat Allah. Fi sabilillah, Fillah! GO GO GO!

    ReplyDelete
  4. Pehh.
    Nak kene belajo tamsilan pulak ni.
    Moga dapat sama-sama keluar April ni.
    Amin.

    ReplyDelete
  5. Subhanallah...
    Allah beri manfaat & Allah beri mudharat...
    Agama Allah untuk dunia & Agama Allah untuk akhirat...

    ReplyDelete
  6. azharjaafar - bisa aja pak..

    Ibnu Mutalib - 3.97 juz nice la.. 4 flat nanti riak lak.. :)

    نور توفيقا - InsyaAllah.. Niat untuk bantu agama Allah, Allah akan bantu kita.. Amin.. Amin..

    Bijen M. - Karkun dan Tamsilannya. Haha. InsyaAllah.. Doa mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan..

    BaiTiL a'tiQa - Agama asbab kejayaan, kebahagiaan, kesenangan dunia dan akhirat. Amal agama dimana saja. Azam.. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  7. Hang dah amik alih tempat Dayat sebagai 'Abu Tamsili' haa?? Sejak bila?? Hahaaahaaa...

    Tak lama dah nak kuar 4 bulan..banyak doa supaya Allah pilih naa... الله يسهِل لك

    ReplyDelete
  8. ibnsoleh - Saudara seguru dayat 'Abu Tamsili' ni.. haha..

    InsyaAllah.. mudah-mudahan Allah mudahkan segala urusan..

    ReplyDelete
  9. Selamat ber'IPB' bersama Tuan Bijen.. Alahai, sepi sebentar alam siber ini selama 4 bulan.. Tapi xpe, bermujahadah di jalan2 agama adalah terlebih utama..(",)

    ReplyDelete
  10. fuad ansari - InsyaAllah.. selamat-selamat.. jom r sekali.. :)

    ReplyDelete
  11. Aku ke Sri Petaling 1 April insyaAllah.
    :)

    ReplyDelete
  12. Bijen M. - Tafakut 1 April ke ??

    Aku dah abis final exam minggu ni.. Tapi thesis belum siap la. hard bound thesis submit 12 April.

    InsyaAllah tafakut minggu depan, buat passport, visa.. tapi keluar mb hujung April. kena tunggu result kuar dulu ma.

    InsyaAllah.. Allah permudahkan urusan.. :)

    ReplyDelete
  13. Ya Allah, mudahkanlah urusan dan terimalah pengorbanan sahabat2ku ini ke IPB..

    ReplyDelete
  14. Alar.
    Aku kena awal-awal.
    Kang tokey minyak panggil time kat sana susah.
    Ho ho.
    Tafakud dah.
    Lepas cc kat Sri Petaling je.
    Senang-senang roger ah.

    ReplyDelete
  15. Haha.. Orait2..
    Sampy awal di sana, doa2 la orang di sini..
    Roger~

    ReplyDelete
  16. skrg tiba utk tawajuh betul2 ngn Allah...

    ReplyDelete
  17. Salam ziarah,menarik artikel yang di tulis.Saya menjemput saudara untuk memberikan pendapat,pandangan,komentar dan info tambahan di atas tulisan terbaru di blog saya berkaitan “Dakwaan makam Sahabat Nabi Saw ada di Malaysia”.Semoga Allah membalasi segala kebaikan saudara.Sekian,Terima Kasih.

    ReplyDelete
  18. Anak Pendang Sekeluarga - InsyaAllah.. azam sama-sama kubur bertebaran seluruh muka alam macam sahabat.

    ReplyDelete