December 19, 2010

Tikus Membaiki Labu

Apakah tindakan anda apabila kereta rosak?
Bolehkah kereta membaiki kereta?

Mana mungkin kereta Wira boleh membaiki kereta Wira yang rosak.
Mana mungkin kereta BMW boleh membaiki kereta BMW yang rosak.

Kereta perlu di hantar ke bengkel apabila rosak.
Hanya orang yang berkemahiran membaiki kereta yang boleh membaiki kereta.

Orait, kita semua faham akan masalah ini.
Well...

Tapi sekiranya manusia yang rosak, apakah tindakan anda?
Bolehkah manusia membaiki manusia?

Mana mungkin manusia boleh membaiki manusia.
Mana mungkin orang lain boleh membaiki kita.

Manusia yang rosak perlu dihantar ke masjid.
Manusia tidak boleh membaiki manusia.
Allah swt sahaja yang boleh mambaiki manusia.

Hal ini ramai yang tak faham.
Sebab tu bermacam-macam kursus motivasi, jatidiri, binadiri, intensif dibuat bermatlamat untuk membaiki manusia yang rosak.
Tetapi manusia tetap tidak baik-baik, malah bertambah rosak.

Asbab penyakit dijadikan ubat.
Racun dianggap sebagai penawar.

Ayuh kembalilah ummat kepada amalan masjid.
Apabila manusia dibawa kepada pencipta manusia,
Apabila manusia dibawa kepada tempat rawatan yang betul,
InsyaAllah, pencipta manusia sendiri akan membaiki manusia.

Manusia yang sihat mampu menikmati makanan yang lazat.
Tak caya, cuba beri ayam KFC kepada orang yang sakit gigi.

Well, suma orang faham...

Hakikatnya mentaati perintah Allah adalah lazat.
Solat, puasa, zikir, tundukkan pandangan, adalah lazat.
Disebabkan iman yang rosak maka perkara yang lazat dirasa kelat.
Jadi Iman yang rosak perlu segera dirawat supaya tak bertambah tenat.

Well, suma orang tahu...
Tempat yang betul di masjid-masjid.
Pencipta iman sahaja yang mampu membaiki iman yang rosak.
Dengan usaha amalan-amalan masjid dan khuruj fisabilillah.
InsyaAllah. . .

Camna nak masuk r ?

Tak perlu masuk, keluar ja...

*Well... tak perlu jadi tikus membaiki labu. Sekian~





December 13, 2010

Sound-Trouble

Hujung minggu yang lalu, aku ngan famili mengikut rombongan kahwin kazen aku ke Melaka. Area-area Masjid Tanah, Sg Udang camtu la. Duduk apartment tepi pantai. Kira masyuk r tu. Pagi petang leh lepak jalan-jalan tepi pantai. 4 hari 3 malam di Melaka. Ambil kesempatan jalan-jalan skali, naik taming sari, duck, pusing banda hilir, makan sate celup-celup bla bla...

Alhamdulillah majlis berjalan dengan selamat. Majlis pun gempak habih. Siap jemput geng madrasah wat qasidah lagi. dengan gendang-gendutnya skali. Kalu kat area-area tempat aku ni, madrasah besar dia dikenali sebagai Al-Jenderami, Jenderam Hilir. Aku pun tumpang skaki beb. hehe... Al-maklum program-program agama kat Univ aku pun selalu buat qasidah, marhaban, maulud, bla bla bla. Seronok gak o layan irama syair, selawat ni. Lengok habih satu badan kaki kepala tangan dibueknyo.

Majlis 2 hari ja. Lain-lain hari dipenuhkan dengan ahli-ahli famili jalan-jalan dan makan-makan. Nak dijadikan crita kami tiba di satu restoran tepi pantai. Cayok-cayok. Pemandangan masyuk gila. Dengan angin pantai meniup, pohon nyiur pun melambai. (macam lagu lak) Ombak bergulung-gulung manja. hehe... Lalu sorang sedara pun buat order makan:

Waiter  : Order minum dulu... nak minum apa?

Sedara : Fresh oren satu.

Waiter  : Air buah tak ade bang. Blender rosak.

Sedara : O.. black-current ada ??

Waiter : Current ada... Blender yang rosak.

...Suma orang membuat muka pelik sambil melihat kepada si abang waiter...

Sedara : Em, Ribenna ada?

Waiter : A ah.. Ribenna ada...

Sedara : ok... Ribenna 1

maw ja aku tibai mamat waiter ni. Sound Trouble lak. Lepas order suma gelak kaw-kaw. Bley lak dy buat lawak Cecupak kat sini. Haha...

Orait...








December 5, 2010

"Hujan-hujan ni, pegang jangan lepas"

Tak pernah dibuek aku pengalaman ngeri ini. mungkin yang pertama kali dan yang terakhir. (bercakap dengan nada yang serious!)

Menerima jemputan yang tak sepatutnya dijemput. Oh... Jemputan kenduri kawin di Terengganu kepada kawan-kawan bujang di Selangor. Mahu gilo dibueknyo. Iya pak, gue tahu itu ngak wajib. Jauh bangat sih. Tapi memandangkan aku adalah lelaki Melayu terakhir merangkap anugerah sahabat mithali, bersama sahabat-sahabat mithali yang lain telah menunaikan jemputan tersebut dengan hati yang happy. (Membuat keputusan secara tiba-tiba apabila termimpi dan teringat penangan kopok lekor)


Maka sahabat-sahabat mithali ini telah membuat sedikit mesyuarat tingkap dan akhirnya keputusan yang dicapai adalah seperti yang tersebut di bawah . . .

Jumaat (Tengah Malam) - Bertolak daripada Selangor ke Terengganu
Sabtu (Subuh) - Tiba di Dungun
Sabtu (Lepas Subuh) - Berjumpa sedara Haji Ding sebagai penunjuk jalan
Sabtu (pagi) - Berlepak sebentar di rumah Haji Ding merehatkan baju dan seluar
Sabtu (Tengah hari) - Bertolak ke K.Terengganu menghadiri upacara akad seterusnya makan kenduri
Sabtu (petang) - Makan kopok lekor + Lepak Tepi Pantai
Sabtu (Maghrib) - Bertolak pulang ke Dungun
Tiba-Tiba - Mendapat kol daripada sorang sedara ajak untuk ziarah dy di Paka
Sabtu (Isya) - Terus ke Paka
Sabtu (Tengah Malam) - Bertolak balik Selangor
Ahad (Subuh) - Sampai Selangor

Kerja gila o... Korang penumpang bley tido bila-bila masa. Aku bersengkang mata 36jam memandu sampy berbiul kepala. Pusing alam 360 darjah. Sampy ja rumah terus KO sampy petang. Di tambah pemanduan dahsyat dek penangan pemanduan di Litar Karak. Uh, jalan macam roller-coster naik turun sambil kona baring. Gila wacakaplu. Dah la hujan lebat. pastu semua bapak-bapak pemandu lori dan bas ala-ala schumacher bawak keta ferrari F1. macam nak terbang kereta aku korang potong.

Sempat pegi Tok Bak (lebih kurang la, tak ingat aku nama sebenar) makan kopok lekor. Aku ingat dah salah masuk pos office, siap ada panggil nombor, pastu ada kounter lak tu. Uih, gila betoi depa ni. sampy kena ambik nombor nak beli kopok lekor. Apsal la sedap sangat kopok korang nih. korang buh daun ganja ka??? hehe... jangan marah no. gurau kasar.


Alhamdulillah, zohor tu majlis akad berjalan dengan lancar. Tok kadi pun sempoi, bayan ringkas dan padat. Pendek ja akad Terengganu. aku tengok kat kampung aku di Kedah, panjang berjela. Sian pengantin yang kawin di Kedah. haha. Tahniah sedara Norrid_Riddy@mutakallim_ummat. Memang stylo la wacakaplu. Jawab akad laju tahap keretapi laju Jepun. Letih tok kadi nak catch-up. Alhamdulillah pendengaran to kadi pun ala-ala concord. jadi tadak hal la nak catch-up keretapi laju. Huhu

Jangan korang tanya aku bila lagi. Perhatian, aku masih muda. Tunggu umur sunnah 25tahun baru korang tanya aku. Kawan aku ni umur 25, kira masyuk la tu. Dapat 2 sunnah, sunnah kawin dan sunnah umur.

Orait, dah selesai bab kawin, bley sambung bab lain lak. Nanti ramai orang-orang bujang yang terkesan. Hakhak... Ok. Selamat Pengantin Baru, Semoga berkekalan sehingga ke akhirat. Semoga bergumbira di malam hari. Oh...

*Nota Tambahan: time kenduri waktu aku tengah borak ngan pengantin lelaki, tetiba datang sorang pakcik tua salam, dan cakap kat pengantin lelaki, "hujan-hujan ni, pegang jangan lepas". pastu gelak besar kaw-kaw. Apakah rahsia di sebalik itu? Biarlah rahsia? Tepuk dada buatlah tafsiran masing-masing. ehem.... ehem...

November 27, 2010

Obsessive Compulsive Disorder (OCD)


Selalu bila kuar jalan-jalan supermarket dan sewaktu dengannya, time tu la rase nak pegi tandas buang air. Ai... sedih betoi. Lalu sibuk mencari lambang manusia lelaki dan perempuan berwarna biru. Alhamdulillah. tandas awam skunk dah makin bersih dan wangi. Tapi sesetengah orang termasuk aku akan mengalami simtom-simtom terlalu teliti dan waspada tentang kebersihan. Bagaimana tu?


Aku akan mencari tandas yang cangkung, dan terasa sangat sedey apabila tandas cangkung selalunya penuh dengan manusia, yang available selalunya dan yang pastinya tandas duduk. Oh... Mungkin ramai yang sependapat dengan aku, bahawa tandas duduk sukar dipastikan kebersihannya, atau mungkin juga tandas cangkung lebih selesa untuk membuang? Tepuk dada tanya perut.

Jadi hasilnya, aku sangat pasti bukan aku saja yang membuat perkara ini, iaitu aku akan menggunakan tisu yang disediakan, lalu melapik alas duduk tebal-tebal, sebelum aku duduk. Supaya aku tidak was-was dengan alas tempat duduk tersebut. hahahaha.... Dah macam sofa lak rasanya.

Dan apabila hendak memegang hos atau flush, korang akan basuhkan dulu tempat-tempat tu sebelum pegang atau pun melapik dengan tisu supaya jari tak tersentuh hos atau flush dengan tangan  korang yang suci. termasuk aku juga. aduh, susah nya pabila menggunakan tandas awam.

Setelah selesai assignment, aku dan korang akan basuh tangan dengan sabun berulang-ulang-ulang kali untuk pastikan tangan bersih, suci tanpa was-was serta berbau harum. Kemudian ambil sedikit air dan lalukan air pada tombol pili sebelum korang pegang tombol tu, takut-takut ada kotoran melekat yang ditinggalkan oleh orang terdahulu pada tombol tersebut.

Dan setelah selesai, akan cari tisu dan gunakan 2,3,4,5,6, ... helai tisu untuk pastikan tangan betul-betul kering. Pastu bila nak keluar tandas, korang akan tolak atau tarik pintu tandas bukan pada pemegang pintu, tapi cari tempat-tempat pada pintu yang orang jarang sentuh, termasuklah menggunakan kaki takutkan tangan korang menjadi kotor apabila memegang pemegang pintu yang telah dipegang oleh jutaan manusia pengguna tandas sekalian.

Ketahuilah aku dan anda bahawa kita adalah OCD. Obsessive Compulsive Disorder. huhu...

Ramai yang tak sedar bahawa mereka menghidapi penyakit OCD yang teruk, iaitu korang akan mengamalkan apa yang aku tulis di atas, dan banyak lagi aktiviti-aktiviti tidak berfaedah di atas. Tetapi kebanyakan orang akan mengidap OCD yang minor. Biasa-biasa ja yang dibuat kebanyakan orang.

Antara contoh lain adalah korang akan semak dan baca assignment dan homework skolah dan universiti yang dibuat berulang kali untuk memastikan tidak berlaku kesilapan titik, grammar, spelling, bla bla... atau akan baca buku teks dari kulit ke kulit (kulit depan sampai kulit belakang) tanpa tertinggal satu perkataan pun. Dan study sampai korang betul-betul faham sesuatu teori, soalan tanpa membuat andaian sendiri. Dan bila buat sesuatu assignment, pastikan setiap garis, paragraph, tulisan, tersusun rapi dan seimbang tanpa senget dan cacat, sampy sedap mata memandang.

Bila dalam kereta pula, berasa sangat stress bila ada bunyi-bunyi pelik yang tidak tahu dimana puncanya. Dan sedaya upaya akan mencari punca dimanakah bunyi tersebut walaupun sedikit, dan sedaya upaya akan repair dan modified sampy bunyi-bunyi kecil itu hilang. Dan pastinya kereta korang mesti dalam keadaan sangat bersih, tidak banyak ranggi-rangi dan aksesori-aksesori yang semak macam hutan amazon, tingkap bersih daripada minyak dan cap jari. bla bla bla...

Dah, dah banyak contoh aku bagi. dan korang mesti tahu korang pengidap OCD yang berat atau tak. Dan aku sendiri pengidap OCD yang berat, tapi tak sampy tahap kritikal sehingga terpaksa dimasukkan ke dalam ICU. hahaha... seronok bila tengok manusia-manusia yang OCD termasuk sorang lecturer aku. yang apabila masuk ja klaz, dy akan buat bebarapa garisan pada white board untuk dibahagikan kepada beberapa bahagian, dan akan ambil masa beberapa minit untuk garis dan padam sampy semua garisan dan bahagian sama saiz dan lurus. aduh... Geng-geng OCD kritikal.

Lagi sorang lecturer aku pun sama, dy akan berhenti bercakap dengan tiba-tiba sambil membuat muka stress apabila bercakap menggunakan grammar yang salah.

Orang OCD akan buat kerja smpy perfect, cantik, kemas dan faham apa yg dyorang buat, tanpa sesuka hati copy paste tapi tak faham apa-apa.

Jadi, adakah anda OCD?


# Ni semata-mata tulisan aku tanpa merujuk mana-mana buku dan guru. Jadi untuk lebih input, bley search google, OCD. 




November 24, 2010

Tanjung Penang


Minggu ni apabila aku buka blog aku; Eh, ramai pulak peminat-peminat aku daripada dari Penang (terkejut tidak sampai tahap beruk). Please!! Believe it... Nana Tanjung, anak mami? Hak....


Aku yang tak tahu malu mengaku bahawa itu bukan lah mana-mana keturunan jin atau jembalang. Sebaliknya itulah gerangan aku yang sedang lepak-lepak di Penang untuk final year projek aku. Akulah yang setia membuka blog aku sendiri dan berasa syok sendiri untuk menaip entry baru. Heaw... Aku terpaksa turun Penang untuk ambil beberapa dokumen untuk final projek aku. here



Dengan perasaan yang sangat risau dan takut, aku terpaksa turun site untuk minta data-data dan dokumen yang diiktiraf sebagai private and confidential. Kengkawan aku yang buat projek di lain-lain station pun menghadapi masalah yang sama dan pulang dengan tangan yang kosong. Mengkalu tak dapat data-data tu, dengan izin Allah, FAIL la oi.

Aku dah bgtaw supervisor aku tentang masalah ini, dia suh aku dapatkan gak, by hook or by crook. Melutut, merayu, menangis sampy depa bagi. Gunakan apa cara sekalipun. Gena sih ?

Dengan dakwah iman yakin; Allah kuasa, makhluk tadak kuasa. Aku terus melangkah ke hadapan. ceewah...

Aku pun pergi dengan bergaya kemas, tampan dan bermuka manis dan buat-buat baik sangat-sangat. Semoga mereka-mereka simpati terhadap aku dan memberi data-data yang aku mahu tanpa banyak songeh/karenah. Ingat ka mudoh-mudoh bley dapat, rupanya susoh gok. Waduh dong...

Banyak lak birokrasi, protokol, kerusi, dan orang nak kena jumpa. Jumpa setiap orang nak kena xplain menda yang sama berulang kali. Susah betoi nak setel masalah terpaksa berhubung dengan manusia. Kena cakap slow and steady, sabor, bertenang dan pura-pura ikhlas. Kalu dengan mesin senang ja. Terus shutdown buka balik. Habih kuat format/repair balik. Hak...

Jadi aku terpaksa stay seminggu di Penang untuk mengcopy data dan dokumen yang berkaitan. Mekasey kepada member-member yang sudi membantu, membekalkan data, penginapan, tunjuk jalan, kedai makan, jalan pintas, bla bla bla... Alang-alang dok Penang, kepala otak ligat cari idea. Yeah... Nasi kandaq konpem. Cari jeruk buah, makan kuih Vadey (makanan orang India yang sedap gila), pusing georgetown, batu ferringhi, naik ferri... Syoknya Tanjung.

Orang utara panggil Penang; Tanjung. Kira kalu kata nak p Tanjung tu, nak p Penang la. Pa lagi, jom bercuti-cuti di Tanjung. Cuti-Cuti Malaysia. Cuti sekolah boh. Bawak kawan-kawan, famili, adik-abang, anak isteri makan angin. Lapangkan minda, tenangkan jiwa, melihat kebesaran Allah. Jom...


November 21, 2010

Nice to hold, nice to see, Once broken...

Beberapa minggu yang lepas, sibuk dengan agenda tersendiri mengisi masa cuti semester. First week cuti aku ada di Langkawi. Bukan jenjalan makan angin, tapi ikut ayah aku kerja disana. Bila ada masa, aku pun jalan-jalan pusing kedai sekitar Langkawi. Pulau bebas cukai, jadi barang-barang agak murah. Pinggan mangkuk, perkakas dapur, coklat dan bla bla bla... Habis setiap satu kedai aku masuk, sementara menunggu ayah aku siap kerja. Berkotak-kotak aku lahap coklat akibat keboringan seorang diri di hotel. aduh...

Bila aku masuk ja kedai-kedai yang menjual pinggan mangkuk, aku terpandang satu ayat yang hampir setiap kedai ada, "Nice to hold, nice to see. Once broken consider sold". Mulanya aku fikir bagus juga ayat ni, membuat pengunjung lebih berhati-hati semasa berjalan, membelek, melihat, memegang, membeli... Jadi aku pun berjalan dengan ayu supaya tak terkena pinggan-pingan yang berkaca mudah pecah ni!

Ditakdirkan seorang makcik telah masuk ke kedai bersama anak-anak kecilnya. Lumrah kehidupan kanak-kanak adalah berlari dan terus berlari dan bermain sesuka hati sambil bising-bising macam pasar ikan. Hua... Tetiba ibunya membising, "Hai, main, main. Tak nampak tu, satgi kena, pecah. P main kat luaq". Ibu menegur anak-anak supaya berhati-hati takut terkena pinggan mangkuk dan pecah. Anak-anak pun terpacak seperti menyanyi lagu Negaraku.

Dan aku terperasan apabila aku terpandang ja ayat, "Nice to hold, nice to see. Once broken consider sold", aku menjadi sedikit takut untuk lalu di kawasan-kawasan berbahaya ini. Lagi-lagi la untuk membelek-belek, mengusap-usap, dan menjentik pinggan mangkuk tersebut. oh... takut-takut, bila pegang, belek dan menjentik untuk cek kualiti, terus pecah. kena bayar. alahai....

Jadi adakah bagus dan patut untuk diletakkan ayat tersebut wahai si peniaga dan pekedai ???

Sekiranya ayat tersebut menyebabkan orang jauh daripada barang-barangan yang dijual, menyebabkan orang takut untuk mendekati, membelek, mencuba, dan menjentik barang-barang yang dijual. Jadi bagaimana pembeli nak membeli barang-barang yang dijual sedangkan si penjual menakut-nakutkan pembeli untuk berjalan, dan melihat, lalu membelek dan menjentik barang tersebut. Si pekedai juga seolah-olah melabelkan barang-barangan yang dijual mudah pecah, tidak tahan dan kurang berkualiti. Hehe...

Alangkah baiknya jika si pekedai tidak meletakkan sebarang ayat untuk menakut-nakutkan pengguna, dan lebih baik 'if broken consider free' sewaktu pembeli membelek-belek dan mencuba barangan yang dijual. Ini akan memberi keyakinan untuk pembeli mencuba, membelek dan menjentik barang-barang yang dilihat menarik seterusnya membeli brang-barang tersebut. kan? Dan terlagi baik apabila si pekedai juga sanggup membenarkan tukaran dan pulangan barang semula andainya mereka tidak berpuas hati dengan barangan tersebut. Ini akan membuktikan bahawa barangan yang dijual amat berkualiti.

Haha... jangan marah wahai pekedai-pekadai. Ini adalah suara dan pandangan aku sebagai pengguna dan pembeli. Semata-mata berdasarkan pengamatan aku ketika berjalan-jalan di Langkawi.

Maklumlah, memberi sokongan kepada kempen "Suara Pengguna".

Jadi, cepat-cepat la tanggalkan pelekat, "Nice to hold, nice to see. Once broken consider sold".
Sangat kurang praktikal.





October 31, 2010

Tamsilan

Dah seminggu blog aku berehat, dek sibuk dengan Final Exam yang memecahbelahkan perpaduan otak kepala aku. Ceh... Kembali menari dan bersukan menguatkan otot-otot jari tangan. Dek boring di rumah, dont no what to do...

Bila time busy-busy, amalan pun jadi tunggang langang. Amal entah kemana menghilang. Ni la jadinya, dunia di junjung, akhirat di jinjing. Yang dijunjung goyang, yang dijinjing terpaksa lepas sebab nak selamatkan yang dijunjung. Sebaliknya sahabat-sahabat dan nabi ajar, junjung akhirat, jinjing dunia. Akhirat bergoyang, dunia di lepas nak selamatkan akhirat. Niat sudah, azam sudah, amal belum... alahai...

Satu hari yang aman dan tenang, terjumpa member-member aku yang beriman dan beramal.

Kawan: Apa khabar iman brader?
Aku: Alhamdulillah... Solat jemaah alhamdulillah jaga. cuma 5 amal ja tak sempat .
Kawan: (Memulakan cerita)...

Satu hari seorang brader telah kemalangan jalan raya. Lalu setelah dibawa dan dirawat di hospital, maka saudara-saudara dan ahli keluarga brader itu dipanggil berjumpa dengan tuan doktor. Encik doktor pun memberi penerangan, Alhamdulillah... semua ok. tangan ok. kaki cukup. kepala ada. badan sihat. Cuma . . . .

Nyawa ja tak ada. . . Camna?

Oh... itulah diumpama aku... study ada, solat jemaah ada, makan sempat, cuma 5 amal ja tadak. Oh, dipancung dalam hikmah dan bijaksana. hahaha.

Alangkah baiknya sekiranya aku seekor kucing, bak kata azjarjaafar313

Lalu aku melihat kucing-kucing yang berjalan-jalan bersendirian dan berpasang-pasangan mencari makanan untuk hidup di dunia yang tak akan dihisab. Lalu aku berfikir, apakah yang terjadi sekiranya ekor kucing ini dipotong? (fikiran yang sasau setelah habis exam)

jeng jeng jeng....

Satu ketika disebuah negara yang aman damai dan tenteram, penduduk yang bersatu padu, haiwan-haiwan ternak tidak berperang sesama sendiri, rumput hidup dengan panjang tanpa dipotong, tiba-tiba satu keputusan telah dibuat yang mengejutkan warga kucing. pemerintah negara telah membuat keputusan yang drastik, semua ekor-ekor kucing mesti dipotong sebagai identiti pengenalan kucing di negara ini. Maka natijahnya, semua kucing-kucing telah kehilangan ekor. Dan semua kucing yang lahir tidak mempunyai ekor.

Berlalu seratus tahun, maka seekor kucing telah diimport dari Korea. Dan kucing itu adalah spesis original kucing yang mempunyai ekor yang kembang seperti bunga matahari. Maka kesemua kucing dan rakyat kehairanan apabila melihat kucing Korea yang mempunyai ekor. Kesemua mereka telah lupa dan tidak tahu pada hakikat asalnya semua kucing mempunyai ekor. (Kisah dongeng)

(Kisah benar) Tetapi hari ini, bukan ekor kucing yang dipotong-potong. Sebaliknya agama telah dipotong-potong. Amalan agama dipotong-potong. Sunnah nabi saw dipotong-potong. Yang sedap disampaikan, yang kurang sedap disimpan. Untuk menjaga kepentingan diri masing-masing. Periuk nasi masing-masing.

Maka amalan-amalan agama dan sunnah-sunnah nabi telah kelihatan pelik, asing, ganjil, dagang. Amalan-amalan agama dicaci maki, dihalang, dicemuh kerana disangka sesat dan bida'ah sedangkan itulah amalan agama yang sebenar. Sebaliknya amalan-amalan dosa disanjung tinggi, dipuji dan dipuja, disebut-sebut. Amalan Yahudi, Nasara, Majusi menjadi lumrah kehidupan masyarakat. Ahli-ahli jalan agama dicaci maki, dicemuh dan dicerca, sebaliknya ahli-ahli maksiat dipuji dan dipuja. 

Alahai ummat...

Pelbagai jalan, usaha, ikhtiar dibuat mengembalikan amalan agama kepada agama yang sempurna. Untuk mengembalikan amalan agama yang telah dipotong-potong.

Imam Malik rah. Menulis: “Orang yang terkemudian daripada umat ini sekali-kali tidak akan dapat diislahkan (diperbaiki) kecuali dengan cara yang sama yang telah digunakan untuk mengislahkan orang pada zaman permulaanya.

Azam untuk tingkatkan amal...

Orang sibuk maklumkan masjid aku hidup 5 amal...
Aku pun sama selalu cakap camtu...
tapi kita hidup brapa amal ?

Jawapan di tangan anda... Sekian...








October 16, 2010

Salah Siapa

Kenapa manusia suka menyalahkan orang lain?

Dalam keadaan kerja yang banyak, dan final exam hanya tinggal 100m saja lagi, dan mati bila-bila akan sampai, aku nak ubah fikir aku sekejap. Menenagkan jiwa yang kacau. Berfikir benda yang tak sepatutnya difikir. Menukarkan fikir belajar kepada fikir ummat. oh. hujung minggu yang menderita.

Ape yang korang tak perasan dan aku perasan, dalam sikap manusia suka menyalahkan orang lain. Semuanya bermula daripada rumah kita. Believe it or not?

Waktu kecik-kecik, parent kita belikan baju baru, kasut baru, seluar baru. Dan satu hari bila korang pakai baju yang dah dibeli tahun lepas, dan seluar yang dibeli tahun lepas, dan kasut yang dibeli tahun lepas, eh... dah kecik!!! Mak, baju ni dak kecik la. Kasut pun kecik jugak. Seluar dah pendek. Aduh... (mengeluh tanda stress kononya baju, seluar dan kasut korang mengecik secara otomatik)

Hasil kajian aku (ceewah), teori dan fakta yang sebenarnya berlaku adalah, korang dah makin membesar, perut dah makin membuncit, dan punggung dah makin menawan. Jadi kenapa korang menyalahkan baju dan kasut dan seluar dalam hal ini kerana tumbesaran korang yang melampaui batas baju, seluar dan kasut? Adakah baju, seluar dan kasut yang patut disalahkan dalam hal ini?

Jadi sepatutnya apa yang korang cakap, mak... saya dan makin besar la, perut dah makin buncit la, punggung dah makin menawan. Jadi baju dah tak muat. okay. Bila korang selalu cakap, maka akan masuk dalam hati. Bila masuk dalam hati, maka secara otomatik akan ada fikir bahawa korang dah gemuk. Jadi akan terbit sinar harapan untuk korang berusaha menguruskan badan dan menjaga kesihatan.

Berbalik kepada isu semasa. Sikap menyalahkan benda ni korang akan bawa sampai besar dan korang praktikkan kepada jiran-jiran, kawan-kawan, rakan-rakan, guru-guru, kawan pejabat, bos, dan orang yang tak pernah korang kenal turut akan menjadi mangsa. Believe it or not?

Bila di skolah atau di kolej, korang fail exam, apa korang cakap? Cikgu tu ajar mende la, tak faham pa pun. Kalu korang ni jenis baik skek, (skek ja baik), Bapok soalan susah gila. Einstein pun tak bley jawab. (soklan exam Bahasa Melayu, konpem Einstein tak bley jawab) Tapi teori yang sebenarnya adalah korang yang malas belajar. Bila orang lain study, korang tengok wayang. Bila orang lain tido, korang tengok bola. Bila orang lain pegi kelas, korang tidur. Orang lain bley jawab, korang cakap, Dia tu pandai tahap Einstein bley la. dapat no 1 sejak dari darjah 1. Korang telah salahkan cikgu, soalan dan budak-budak rajin study. Oh.

Believe it...

"Berlakunya kerosakan di atas muka bumi disebabkan tangan-tangan manusia"

Jadi aku dan korang kena mula menyalahkan diri sendiri demi keamanan sejagat. (tulisan dengan nada penuh bersemangat!!!)

Eh, barang aku hilang. mungkin barang aku hilang atas sebab kelemahan iman aku!!!

Eh, komputer aku rosak lak. mungkin komputer aku rosak atas sebab kekurangan amal dalam diri aku!!!

Aduh, accident. Mungkin atas rosaknya amal aku telah menyebabkan kemalangan.

Dare to change. Proton.

Berlakunya bencana alam, masalah ummat, ummat jauh daripada agama, ummat tinggalkan amal-amal agama adalah disebabkan salah saya. okay... rajin-rajin buat dakwah. Sekian~ (rumusan yang padat!!!)


* Kaum Bani Israel diberi kelebihan oleh Allah yang mana pakaian mereka akan turut membesar bersama-sama badan mereka. Sekiranya badan mereka membesar daripada saiz S kepada XXL, maka baju, seluar, kasut dan seluar dalam mereka turut akan membesar daripada saiz S kepada saiz XXL. Hebat Allah!!!









October 5, 2010

Gelugor Power Station

Sekira disebut GPS, maka ramai orang akan faham apa itu GPS: Global Positioning System. Selalunya menda ni orang pasang kat keta, untuk mengurangkan risiko tersesat jalan. Handphone sekarang pun banyak dah ada aplikasi GPS. Nak bergerak kemana saja pun dah mudah. Ke KL, Selangor, Kajang, Bangi, Supermarket, Hotel, Masjid (berguna ketika keluar jemaah)...

  
Tengok gambar di atas, teringat time aku pergi buat umrah dulu. Aku nak masuk teksi, nak duduk depan. Dengan slumber yaya nya aku pergi ke bahagian depan kiri teksi untuk duduk di bahagian penumpang hadapan. Dan akhirnya aku dan driver teksi sama-sama terkejut. Aduh... Lupa lak aku driver kat sini belah kiri... Wassup Bro???

Tapi bukan aku nak crita pasal GPS, ataupun promosi discount, potongan harga, harga berpatutan, harga termurah, mega sale, year end sale yang selalu ditunggu-tunggu oleh kabanyakan manusia. Aku tak kisah sangat benda ni walaupun ramai yang dakwah aku kata jimat la, save duit, murah, berpatutan, tak rugi, jangan menyesal.

Bagi aku kalu dah masuk supermarket dan belek-belek barang, lepas tu terkesan dengan barang, masuk dalam hati sanubari, tertipu pulak dengan tulisan discount 75%, ditambah dengan banner besar-besaran YES, lepas tu korang pun beli dan beli. Dan perasan pulak kononya orang-orang tengok korang sebagai orang kaya. Kompem rugi. Aku tak tipu. Kalu dok rumah konpem untung.

Berbalik ke pangkal jalan, isu GPS yang aku nak cerita ini tiada kaitan langsung dengan gadjet-gadjet zaman sekarang. Sebaliknya aku nak cerita tentang Final Year Project (FYP) aku di Gelugor Power Station (GPS). Hebat sangat ka projek aku???


Oh.. cuma nak kongsi dan share sedikit sebanyak input yang aku dapat. Dan sesiapa yang ada input-input yang berkaitan diharap dapat tolong aku untuk Projek 2 semester depan. Dan korang-korang yang akan masuk Final Year juga bley curi idea aku sebagai final year projek korang. "Aiman tak kisah".

Projek aku, "A study on Actual Variations in the Properties and Quality of Gas Fuel, and the Resulting Impact to TNB Gas Turbine Plant Performance at Gelugor Power Station". Kalu tak faham, caranya korang baca banyak kali sampai faham, baru proceed bawah. Hehe...

Jadi aku kena buat site visit, pergi Gelugor power station untuk ambil data dan buat analisis, calculate dan discussion. Seronok gak sambil buat projek, bley jalan-jalan Penang. Makan Nasi Kandaq. Mandi pantai Batu Feringhi. Tengok Md Salleh. Cuci Mata. (md salleh adalah nama orang! Sekian)

Alhamdulillah, ada member aku yang keja situ. Jadi mudah untuk aku buat kerja-kerja aku. Orang situ suma sempoi-sempoi ja. Bawa jalan-jalan pusing station. Tengok Boiler, Gas Turbine, Chimney, Drum bla bla bla... Untuk projek 1 aku juz kena buat literature review, procedure and discuss expected output untuk projek ni. Dah complete. Cuma untuk projek 2 semester depan agak susah. Kena calculate, buat graph, analyze data, discussion, result dot dot dot... hoh... Reader-reader yang ada input berkaitan projek ini bley la kongsi-kongsi idea. Yang nak input daripada aku pun bley kontek aku. "Aiman tak kisah".



Sempat ambik beberapa gambar kenang-kenangan bercuti di Gelugor Power Station. Haha... Alhamdulillah, dipermudahkan kerja aku. Kebanyakan info-info yang dicari boleh dapat daripada station. Nanti bulan 11 aku pegi lagi. Ada overhaul. Bley masuk tengok secara detail dalam-dalam. Sambil jalan-jalan sempena Cuti-Cuti Malaysia. Pesta Penang Sungai Nibong. Pesta!!!

September 30, 2010

Hilang atau Sedekah

Hari-hari selalu terbaca berita-berita kes pecah-pecah. Pecah amanah, pecah rumah, pecah kepala, pecah kaca pecah gelas, pecah dara bla bla bla. Ditakdirkan pada hari Isnin yang lepas, aku pun termasuk dalam kes pecah-pecah ni. Aduh...

 Gambar hiasan semata-mata

Keta aku kena kopak dan beg nota kelas aku dicuri. Beg nota yang hari-hari aku bawak pegi klaz pun ada orang susah payah sampai pecah-pecah kereta aku untuk curi. Tak faham betul aku dengan makhluk manusia yang bernama pencuri ni. kalu aku ni Isaac Newton ka, Einstein ka, logik gak kalu nak curi nota-nota aku. jual bley dapat juta-juta dollar. bley jadi kaya. tapi nota aku guna buku pun RM3, pen pun RM 3 ja. owh~


Nota-nota dalam kenangan

Walaupun nampak macam nota-nota kelas aku tak bernilai dari segi market value, tapi bernilai sangat-sangat untuk aku. Bayangkan 1 subjek aku bayar RM1300++ dan hari-hari aku datang klaz berhempas-pulas menyalin nota yang diajar dengan tulisan buruk sebab mengantuk. Dan dihari-hari kemuncak hampirnya Final Exam dan projek dan assignment yang bertimbun-timbun seperti banjaran Titiwangsa... hilang begitu sahaja tanpa meninggal jejak dan kesan... aduh... kurang diajar betul si pencuri. Dan nota untuk tiga subjek hilang, jadi RM1300 x 3 = RM 3900. Owh, buku yang berharga hanya RM3 setiap satu terkandung tulisan-tulisan yang bernilai RM 3900. Tapi bagi si pencuri harganya mungkin RM0 dan pasti dan pasti buku yang sangat bernilai untuk aku walaupun murah di pasaran akan dibuang kedalam tong sampah oleh makhluk yang bernama pencuri yang merasakan tiada nilai di dalamnya.

Barang-barang lain yang turut dikebas:
1. Digital camera yang selalu aku bawak jalan-jalan untuk ambil gambar-gambar menarik atau event-event yang berlaku secara tidak sengaja.
2. Alat-alat tulis dan calculator yang aku dah guna bertahun-tahun sejak daripada sekolah menengah.
3. Kopiah putih yang aku bawak hari-hari untuk solat.

Digital camera hilang aku tak risau sangat. walaupun harganya agak mahal, tapi bernilai lagi nota aku. Lagi pun tak ada gambar bogel aku pun dalam camera tu. Jadi tak perlu aku nak risau dan takut gambar-gambar bogel tersebar di internet macam yang selalu dibuat oleh orang-orang tertentu yang pendek akal. Yang ada gambar aku berkopiah putih, dan kawan-kawan aku jugak alim-alim semuanya bergambar sambil pakai kopiah putih. tak caya bley tengok entry ni. semoga pencuri tu insap apabila tengok gambar-gambar makhluk berkopiah putih sambil makan ayam sempena hari raya.

Kawan aku selalu bagi nasihat, dalam harta kita ada juga hak-hak orang lain. Hak-hak orang lain ni kena keluarkan daripada harta kita. Zakat yang wajib. Yang sunat sedekah. Jadi kena banyak-banyak la sedekah. kalu tak Allah sendiri yang akan ambil harta kita melalui apa cara sekalipun. Hilang ka, dicuri ka, terbakar, rugi bla bla bla... Kalu sedekah dapat pahala sedekah, kalu hilang dan dicuri... sekian.... habis... Jadi banyak-banyak la sedekah. Walaupun pada hakikatnya nampak makin banyak sedekah makin rugi, makin banyak makin rugi, tapi dalam agama bagitaw semakin banyak sedekah makin untung. makin banyak makin untung. Percaya dan yakin lah, banyak sedekah untung. untung dan terus untung.

Mungkin Allah dah ambil harta aku sebab kurang bersedekah. huhu... mungkin juga harta aku yang dicuri adalah sebahagian hak-hak orang lain daripada harta aku yang tak dikeluarkan sebagai sedekah. jadi aku nak menyeru sekali lagi kepada makhluk-makhluk sekalian, banyakkan la sedekah. serius tak rugi.

Apa-apa pun, daripada Allah ia datang, kepada Allah ia kembali.
Habis....




September 22, 2010

Antara dua darjat

Selalunya bila tiba hari raya, topik-topik berita akan berkisar kepada kes-kes eksiden yang x putus-putus. Kemalangan maut la, kemalangan ngeri la, kemalangan bas dan berjenis-jenis kemalangan.

Pengalaman eksiden aku dulu, melibatkan 5 buah keta. Aduh...

Baru-baru ni, tengah-tengah syok lepak berhari raya sambil menjamah makanan raya dan kuih raya, aku pun curik-curik dengar orang-orang tua dan sekalian pakcik-pakcik bersembang. perbualan tak lain dan tak bukan berkisar dengan kes kemalangan raya dan jalan raya.

Tetiba sorang pakcik tua memulakan cerita, "Hari tu aku naik genting, tetiba eksiden dengan lori. Nasib baik aku naik mercedes, tu pun remuk habis keta aku. kalu aku naik proton ka, kancil ka, habih dah...".

Alahai pakcik. nyawa di tangan Allah ka di tangan Mercedes?

Ada orang fikir ini benda kecil la brader. cakap-cakap camtu pun salah ka?

Iman susah nak dapat, letih nak buat usaha atas iman, mujahadah nafsu, tekan perasaan. tapi senang pulak terkeluar. ramai orang yang tak sedar kadang-kadang percakapan dia hari-hari dah cukup untuk membatalkan iman. persoalan iman adalah persoalan yang besar, perkara pokok dalam agama.

Lihat paman nabi saw, Abu Talib. segala kebaikan dia buat, membantu dan membela perjuangan nabi saw. Satu sebab ja... membuatkan semua amalan dia tak diterima... iman...

Sebab tu aku ada dengar ustaz-ustaz selalu pesan, sebelum buat amal, terutamanya solat, perbaharuilah syahadah. dikhuatiri percakapan dan perbuatan harian membuatkan iman terbatal secara tidak sengaja, menyebabkan tertolak segala amal yang dibuat.

orait, aku nak tukar topik....
sembang-sembang ngan member...
tp still la bab kereta....

apsal ar manusia hari ini sibuk membahaskan pasal kereta kancil dan kereta merc?
dua-dua kenderaan ada 4 tayar gak.
dua-dua kenderaan boleh bergerak gak.
dua-dua kenderaan boleh sampai ke destinasi gak.

naik kereta merc ni laju skek kot. selesa sama.

eh... laju camna pun tayar belakang tak boleh potong tayar depan gak brader. kadang-kadang yang naik keta kancil sampai masjid awal daripada keta merc. hehe...

ni bukan ayat pancung-memancung atau nak komen orang nek keta kecik ke besar. saje nak state perbualan cerita sembang-sembang kosong ngan member-member karkun.

bayan haritu pun ada bgtaw, rumah besar kereta besar bukan 'dunia'. Ghairullah (selain daripada Allah) baru dikatakan dunia. kalu rumah besar, keta besar, unta besar, harta besar guna untuk jalan Allah, itu bukan 'dunia'.

apa-apa pun bersyukur dengan apa yang ada. aku nak state cakap ustaz yang ceramah kat surau tempat aku smalam:

aku hidup tak kayo, tapi sonang. Mahu tak sonangnya, hutang tak do. jadi tido pun leno, dalam rumah leno, dalam keta leno, dalam masjid pun leno, tak dok nak risau-risau orang nak bunuh, nak rompak, nak pukul, nak tikam, nak bakar.

sejuk perut ibu mengandung...

Apa-apa pun, apa yang penting, kerjasama kita bersyukur dan redha dengan pemberian dan takdir Allah.
Wallahualam~

*seronok tengok suasana tenang di Sri Petaling. dimana-mana jua, hanya beralaskan tanah dan berbumbungkan langit, tetap lena. haha....


September 21, 2010

BBQ Raya

Sempena bulan raya dan makan-makan, dan open house sana-sani tak henti-henti, aku ngan member-member pun nak buat pesta makan-makan BBQ Raya dengan jemputan seramai 9 orang, secara tertutup dan berbayar... owh...

Apa yang boleh dimakan hari ini?
Kita nak makan apa hari ini?
Siapa kita nak makan hari ini?

Disini aku kemukakan 3 persoalan yang tiba-tiba timbul mengenai makan. Selalunya persoalan pertama untuk orang-orang susah tak ada makanan. jadi tanya apa yang boleh dimakan hari ini? Tapi untuk golongan pertengahan sibuk tanya kita nak makan pa hari ini? sebab terlalu banyak pilihan makanan di luar sana. Dan ada juga orang 'luar biasa' yang kadang-kadang bertanya, siapa kita nak makan hari ini? Pedulikan mereka.

Memandangkan aku yang paling ensem di kalangan semua hadirin hadirat sekalian, maka aku diputuskan menjadi driver ke carefour mencari bahan-bahan BBQ. Berbelanja lah dengan jimat. Beli yang perlu aja: Ayam selonggok, nenas seguni, bawang sekaton, rempah selori, dan arang sebukit.

 
yeah... diputun-putun sehingga kecil-kecilan 

Pembahagian kerja bermula ~ eh korang putun-putun sayur kasik kecil-kecil buat salad... korang lak pegi perap ayam.... korang yang dok saja tu bley buat air... korang ni buat nasi planta la.... korang-korang kat sana tu gi lekat api.... and last but not least, aku buat bodo ja buat-buat busy~
 
 
 Tudia ~ nasik planta hasil ayaq tangan aku

Selepas 2 jam menunggu ayam perap sebati diperap sambil mendengar bayan tentang perihal perkara di atas tanah dan di bawah langit, maka berjalan lah acara kemuncak, perasmian oleh Yang Berbahagia Pengerusi Rumah Karkun dengan simbolik membakar ayam-ayam yang telah maut di sembelih dan diputun-putun secara kejam untuk dilahap oleh pelahap-pelahap sekalian.

  
Owh... sian nasib ko ayam. dah la dibunuh dan disembelih, kemudian dilapah dan dibakar untuk menjadi santapan sekalian khalifah-khalifah bumi (tdak kena mengena dengan isu-isu semasa mahupun sensasi)

Yeah... haruman nasik bercampur baur dengan haruman ayam meningkatkan nafsu syahwat makan sehingga kecur perut dan punggung. Al-maklum dah sebulan berpuasa mujahadah nafsu syahwat dan makan, maka, Kini Tiba Hari Raya, Semua Insan Bergembira, hari untuk makan-makan dan telan-telan apa yang boleh ditelan. 
Berikut menu-menu utama BBQ Raya: 

  
Potato Wedges Tanzania, segar dari ladang. Diimport khas daripada Tanzania
 
 
 Ayam Bakar Berempah Hawaii. Rempah semulajadi diimport daripada hutan Amazon
 
Nampaknya trafik dilaporkan lancar di bahagian penyediaan potato wedges. Di bahagian sayur dan salad pula, trafik dilaporkan sedikit perlahan dan dibahagiam pembakaran ayam, trafik dilaporkan sesak. Bertungkus-lumus sekalian polis-polis trafik menjalankan kerja memastikan trafik lancar agar kenderaan ayam-ayam dapat sampai ke destinasi dengan selamat pada waktunya.

  
Kelihatan petugas trafik sedang mengawal lalu-lintas di bahagian pembakaran ayam bagi mengurangkan kesesakan. "satu talam siap --- jalan"

 
Kelihatan deretan-deretan mangsa kemalangan yang hangus terbakar siap sedia untuk dijamah dan seterusnya dikebumikan

Ops.. lupa lak nak memperkenalkan cheff-cheff kehormat kita pada malam ini. Mastermind untuk majlis ini adalah bro Hairul kampung baru, merangkap ketua cheff dalam penyediaan rempah-rempah dan ratus-ratus untuk ayam dan salad fresh daripada hutan Amazon. Dibantu oleh cheff-cheff tidak kehormat sebagai pembakar-pembakar, pengawal trafik, pemotong-pemotong, dan yang utamanya, pemakan-pemakan, pelahap-pelahap, dan penelan-penelan sekalian.

 
 Cheff kehormat sedang memasak sayur salad yang masyuk n marveles sehingga berapi-rapi setinggi gunung berapi.

Hasilnya...

 
 yeah... lihat kualiti sayuran salad yang mengiurkan bagi mereka-meraka penggemar sayur-sayuran dan salad-saladan sekalian. wacakaplu memang sedap o.

  
 Sejumlah tetamu-tetamu yang hadir secara tertutup.

Setelah penat lelah dan letih bertungkus lumus ligat bagaikan gasing berpusing-pusing sehingga pening, maka tibalah masa yang ditunggu-tunggu... tet.... perang!!! maka suasana rumah yang tadinya hapening tiba-tiba sunyi dan sepi bagai dilanda garuda... khusyuk, khuduq dan tawaduuk.

 
Set Ayam Hawaii: Ayam Bakar Middle East, Nasi Wangi Rempah Arab, Fresh Potato Wedges Antartika, dan Mix Salad Europe. nyum.... nyum.... yummi....

Dan majlis ditamatkan dengan kerja-kerja khidmat masyarakat berbudi kepada tanah dan negara. hahaha... ini memang ramai yang lari. perut dan punggung dah penuh, pa lagi, cabut!!!! x ramai yang sedia berkhidmat untuk bangsa dan negara, berjuang sehingga ke titisan darah yang terakhir. syabas kepada mereka-mereka yang telah berjuang sehingga ke titisan darah terakhir... ngeh... ngeh.... 

 
Eh, usha-usha apa tu bang?? ayam dah habis la...

Sekain Sekian kisah perjalanan trafik BBQ Raya Karkun sempena sambutan hari raya 2010... Jumpa lagi di masa hadapan.

*Bila la nak raya 6 lak ni... waduh dong....

September 16, 2010

Selamat Hari Raya Kengkawan

Argh... Lama x update...
Malas + Raya + Enjoy Sakan-Sakan.
Ketupat Rendang Lemang Lontong Mercun +++
Tapi jangan lupa...
Syukur Alhamdulillah...
Dan Takbir Allahu Akbar.... Allahu Akbar.... Allahu Akbar...
Telah berjaya mengharungi ujian jihad terbesar, melawan hawa nafsu...
Dah masuk Syawal, hiew... (sorakan kegembiraan aku)
Semoga Allah temukan kita lagi pada Ramadhan akan datang... InsyaAllah...
Sama-sama kita istiqamah dan tingkatkan amal...
Mudah-mudahan mendapat keberkatan dan manfaat daripada Ramadhan yang lepas...
Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Maaf Zahir Batin Kengkawan...

August 25, 2010

Nasihat untuk student

25 August 2010, 15 Ramadhan 1431H,
Wednesday, Rabu

Minggu lepas, rakan karkun datang bawak 2 orang jemaah 40H khususi budak-budak rumah aku (termasuk aku la). dan 2 orang tu student Madrasah Sri Petaling. Jadi terjadilah kisah pertemuan student di antara 2 alam dan 2 darjat. jadi, minggu2 exam & test ni memang slalu la kena khususi, sbb busy ja dgn study smpy tunggang-langgang amal. bulan ni saja dah 2 kali kena khususi. Alhamdulillah, tetamu datang rumah bawak rahmat....

Tapi nak kongsi perbualan, pengalaman dan nasihat sebagai seorang student walaupun berbeza alam dan darjat.

Student SP kata time depa dan dyorang nak dekat2 exam, memang busy la study. bawak kitab ke hulu ke hilir. boleh sebut ahli kitab sebab terlalu banyak masa bersama kitab sehingga masa-masa amal, tidur dan rehat terpaksa dikurangkan. amal pun x jaga.

Aku kata owh sama-sama. Aku pun time2 dekat exam test ni memang slalu bawak dan baca buku. masa rehat, tidur dan amal pun terkurang. tapi perbedaan antara kita adalah walaupun student sp kurang amal, tapi mereka dah berada di dalam suasana amal dan dikira amal walaupun x amal. hahaha.... tapi aku kalu kurang amal... em....

jadi Student Sp bagi nasihat skek yang boleh aku dan korang2 amalkan:

1. Baca Yaasin setiap pagi lepas Subuh... (aku kadang-kadang amal. dan kadang-kadang jarang-jarang. jadi azam istiqamah...)

2. Doakan kawan-kawan dan member-member berjaya dan cemerlang. sebutkan nama setiap orang, fulan bin fulan dalam doa kita dan doakan kejayaan dan kebaikkan utk depa. nanti Allah hantar malaikat untuk doa perkara yang sama pada kita. amalan ni dy bgtaw, ustaz dy galakkan. time ustaz dy blajar, lebih seratus nama ustaz dy sebut dlam doa. dan alhamdulillah mungkin berkat doa dy pada kawan2, Allah beri dy result yang baik.

3. Banyakkan sedekah dan tawassul amal. cara yang mudah, sedekah benda-benda yang mudah ja, gula-gula ka, bagi kt budak-budak atau kawan-kawan kelas. dan niat sedekah kerana Allah. semoga Allah swt bantu dalam peperiksaan test. minta juga Allah swt bantu untuk kuar 4 bulan. Ada hadith pasal tawassul amal, yang 3 orang terperangkap dalam gua, kemudian sorang tawassul dengan amal memberi minum susu kepada parent, sorang lagi tawassul dengan amal sedekah kt pekerja yang dulu x ambil upah, dan sorang lagi tawassul dengan amal tinggalkan nafsu walaupun dalam keadaan menguasai (boleh rujuk kitab).

4. Boleh juga wat nazar, dan sememangnya ramai yang nazar. tapi ustaz kata nazar ni kedekut. dah dapat baru nak buat amal. jadi yang terbaik buat amal dulu, baru minta kt Allah. (baru terfikir yang selama ini aku kedekut... aduh...)

InsyaAllah azam amal dan sampaikan. semoga Allah bagi kekuatan untuk aku amalkan. Selamat Beramal... (nada iklan radio)



August 22, 2010

Jalan-Jalan Cari Masjid

Ahad, 22 Ogos 2010, 12 Ramadhan 1431H

Mengkalu crita bab tawarikh tarawikh ni, dah selalu dengar dan baca dan lihat, permasalahan 8 dan 20 rakaat. jadi x maw komen bab ni. dah terang, jelas, nyata lagi bersuluh. terang bak matahari, tanpa perlu lampu picit. dan aku bukan ustaz yang pandai bab-bab hadith ni, jadi x nak terang bab ni, korang, hampa dan aku bley baca di blog-blog ustaz-ustaz yang mursyid (kalu ade ustaz yg mursyid wat blog la... lalala....) jadi sama-sama kita mengembleng tenaga tingkatkan iman, baru ada kekuatan untuk teruskan 20. (peringatan untuk diri aku terutamanya)... heh...

Program harian Ramadhan aku sebagai seorang bujang trang...tang...tang... jalan-jalan cari masjid, yang ada juadah berbuka yang sedap dan semestinya free.  seterusnya solat tarawikh 8 or 20, bergantung kepada masjid, imam, dan iman. huhu...


Di sini aku bahagikan beberapa kategori masjid dan surau:
Masjid A: 8 rakaat - 9:35pm
Masjid B: 8 rakaat - 10:00pm
Masjid C: 20 rakaat - 10:05pm
Masjid D: 20 rakaat - >10:25pm

Disini ada 4 kategori masjid yang buat 8 atau 20... aku tanak komen yang smayang habis istiqamah di masjid D, tabik spring sma lu. iman yang mantap dan berkarisma. tapi x bermakna hampa, korang dan aku tak perlu wat usaha atas iman.

Tapi aku nak komen tentang aku la (kadang-kadang ja), haduh... cari masjid yang paling laju skali, 8 rakaat lak tu... semestinya pilihan terbaik Masjid A. Iman lemah dan semestinya perlu diusahakan. Lagi bagus dan terbaik kalu ada yang lebih laju, padat dan tepat... keadaan parah dan tenat... edeh...

Dan kalu ditanya kepada ahli-ahli 8, kenapa wat 8, bukan 20:
Aku Student : Busy la dengan assg, test, homework, blog dan project
Orang Kerja : Letih la kerja teruk, penat, lelah dan semput.
Ayah : Menghantuk Mengantuk dan lapar. jom balik
Ibu : Kena balik awal, nak buat persiapan untuk supper dan bersahur
Anak : Ayah dan mak kata, nanti lepas 8 tunggu kat keta. jangan p mana2

Sekira diteliti kesemua jawapan di atas, rumusan dan kesimpulannya, yang tersurat dan tersirat adalah CEPAT... semua nak cepat. jadi pilihan terbaik untuk korang dan kadang-kadang aku juga, jom ke Masjid A. Bagi ahli-ahli 8, masjid terbaik dalam record aku adalah 9:20pm... Bley cari di sekitar Bangi / Kajang. Tapi cuma hari isnin saja, sebab imam tu bertugas pada hari Isnin saja. Harap Maklum.

Tapi aku nak timbulkan satu persoalan, was-was dan anjaib, pelik serta kehairanan apabila ahli-ahli 8 pergi tarawikh di Masjid B yang endingnya pada jam 10:00pm. (jeng... jeng... jeng...) Daripada korang-korang tarawikh di Masjid B sehingga pkul 10:00pm, dan smestinya hanya 8 rakaat sahaja tunai... lebih baik korang Tarawikh di Masjid C, extra 12 rakaat = 20 rakaat, dan semestinya habis tetap lebih kurang pukul 10:00pm. (pendapat aku yang jahil, mengikut logik, tetapi tetap bley diamalkan) huahua....masa yang sama, rakaat yang lebih.

Tetapi dah masuk sesi kelas ujian ke-2, jadi aku dan korang suma kena tingkat iman dan amal, dengan mengurangkan alasan di atas. dan bersedia jiwa dan raga, diri dan harta, untuk final exam. setahun hanya sebulan ma... lepas exam dah bley raya... jadi di kesempatan ini, aku nak mengucapkan selamat beramal, dan teruskan beramal. dan sekira ditanya kepada ahli 8 dan 20, siapakah yang mahu malam LailatulQadar, maka pasti dan pasti, hampa, korang dan aku akan mengangkat tangan tinggi-tinggi... jadi sama ahli-ahli 8 dan 20 berusaha untuk mendapat al-Qadar. Cara yang mudah, ahli 8 doa kepada ahli 20 supaya dapat al-Qadar, dan begitu juga sebaliknya. maka Allah akan hantar malaikat yang maksum, yang semestinya berpuasa dan x pernah berbuka, bersolat yang pasti bukan 8 atau 20, yang akan mendoa perkara yang sama untuk korang.

jadi untuk orang yang macam aku, "ahli kadang-kadang", semua orang doa untuk aku no...
hehe. Semoga sama-sama mendapat pengampunan daripaNya... 

- Hepi Hari Raya Aidilfitri (Terlalu awal sangat-sangat)





August 15, 2010

Amalan Langit

15 Agustus 2010; 5 Ramadhani 1431H
Ahad 

- Alhamdulillah syukur kepada Allah sudah berlalu 5 hari Ramadhan penuh barakah. tetiba terasa rajin untuk menaip 1st entry untuk bulan ogos dan ramadhan. huk...

- Last week dengar takril pak kiyai daripda Indonesia. Kononnya nusrah jemaah, tapi nusrah telinga ja. haduh... tetibe je rase ringan nak menaip input2 yang diberikan untuk manfaat aku terutamanya. supaya x lupa. maklum aja student dunia, dengar bab akhirat. camtu la jadinya.

- Satu kali Rasulullah saw berkata kepada Muaz ra ketika berada di dalam satu kenderaan; wahai muaz mahukah aku sampaikan kepada kamu satu perkara. Sesungguhnya Allah swt mengutuskan di setiap langit ini seorang malaikat yang menjaga amalan hamba untuk naik ke atas. Di langit pertama seorang malaikat diutus, maka dia akan melihat amalan hamba ini naik daripada bumi. Ada yang bercahaya seperti matahari (nur daripada amal), ada yang bercahaya seperti bulan, dan ada yang bercahaya seperti bintang. (amalan yang gelap terus turun x bisa naik, oh~) 

- Lalu dikata, aku diutus oleh Allah swt untuk menjaga amalan hamba. Tidak akan melewati tempatku amalan hamba sebagus apapun, seindah apapun, selagi dihatinya masih ada cinta dunia. ~ Amalan aku, amalan korang lepas x?? waduh...

- Langit kedua dijaga oleh seorang malaikat, lalu dikata, aku diutus oleh Allah swt untuk menjaga amalan hamba. Tidak akan melewati tempatku amalan hamba sebagus apapun, seindah apapun, selagi hamba itu masih ada 'ghibah' (menceritakan keburukan orang = umpat = fitnah) ~ azam x jadikah sebagai hobi aku. tambah2 time bulan posa...

- Langit ketiga dijaga oleh seorang malaikat, lalu dikata, aku diutus oleh Allah swt untuk menjaga amalan hamba. Tidak akan melewati tempatku amalan hamba sebagus apapun, seindah apapun, selagi hamba itu masih ada hasad (iri) di hatinya. (Hasad hanya boleh dalam 2 perkara; infakkan harta di jalan Allah dan orang yang mengajarkan ilmu kerana Allah - boleh cek kitab Fadhail Amal) ~ Tukarkan hasad aku, hampa dan korang secepat mungkin...

- Langit keempat dijaga oleh seorang malaikat, lalu dikata, aku diutus oleh Allah swt untuk menjaga amalan hamba. Tidak akan melewati tempatku amalan hamba sebagus apapun, seindah apapun, selagi hamba itu masih ada ujub (bangga diri) di hatinya. ~ Suma Allah buat, aku x buat apa2...

- Langit kelima dijaga oleh seorang malaikat, lalu dikata, aku diutus oleh Allah swt untuk menjaga amalan hamba. Tidak akan melewati tempatku amalan hamba sebagus apapun, seindah apapun, selagi hamba itu masih ada sifat takabbur. (tafsiran ulama, takabbur bukanlah berpakaian bagus, berkereta mewah, tetapi apabila diberitahu perkara yang hak, dia menolaknya) ~ Hidayat untuk aku dan ummat ya Allah...

- Langit keenam dijaga oleh seorang malaikat, lalu dikata, aku diutus oleh Allah swt untuk menjaga amalan hamba. Tidak akan melewati tempatku amalan hamba sebagus apapun, seindah apapun, selagi dihatinya tidak ada belas kasihan. (terutamanya belas kasihan kepada ummat = fikir risau ummat) ~ Selalu kasihan sama kucing, kekasih hanya Allah dan Rasul....

- Langit ketujuh dijaga oleh seorang malaikat, lalu dikata, aku diutus oleh Allah swt untuk menjaga amalan hamba. Tidak akan melewati tempatku amalan hamba sebagus apapun, seindah apapun, selagi dihatinya masih ada syirik kecil riak. (tak sesiapa yang tahu termasuklah malaikat, cuma Allah swt yang tahu). ~ Azam 20 rakaat tarawikh dan istiqamah... hehe...

# Dimanakah amalan kita??? kuang... kuang... 
# Istighfar dan taubat terutama di bulan Ramadhan yang barakah... 
# Sapa-sapa nak kuar 4 bulan, boleh doa nama aku - nnt Allah hantar malaikat untuk doa korang. 
# Kalu yang nak kahwin, boleh doa nama orang lain la. aku belum sedia - erk...

July 29, 2010

Kisah Brader Sudanese

27 July 2010, Monday Malam
15 Syaaban 1431H


Crita sambutan nisfu syaaban dengan azam baru... untuk extra josh & less slek... huahua....  dengan azam baru dan josh terus buat ziarah member-member foreign di Uniten. Yang best ziarah rumah pak abang arab nih, konpem kena baling dengan pinggan mangkuk roti arab dan salad. kali ni g serang rumah brader Sudanese. beriya-iya nak bagi kitorang makan spesel, roti pita/arab + salad (tomato + timun + minyak zaitun tanpa was2 + ?????) + telur dadar + nasi lemak (konon nak ikram) + jus oren. antara tetamu VVIP yang hadir: aku, mutakallim-ummat, dan Khairuldin, masuk dengan penuh bersemangat dek perut yang lapar. Alhamdulillah...


Gambar di atas adalah rupa 'Special Vegetarian Salad' dengan tomato dan timun bersama 11 herba rahsia resepi Sudanese yang dimakan bersama roti pita (bukan sejenis cacing) dan rasa yang memang umph dan mantap (tapi tidak bagi mutakallim-ummat kerana menghidap penyakit elergic terhadap sayur-sayuran).


Potrait kenangan aku (kanan) bersama Muhammad (tengah) dan Muttasil (kiri skali = nampak kaki sahaja) sebagai cheff terhormat pada malam itu. Kelihatan mutakallim-ummat turut berada di dalam gambar tetapi hanya kaki sahaja yang berjaya dikesan (kanan sekali) mungkin dalam kesedihan akibat sangkaannya meleset untuk makan briyani kambing Sudanese.


Set makanan harian Sudanese telah terhidang dan sedia untuk dijamah tetapi tetamu VVIP masih cbuk bergambar kenangan akibat teruja kali pertama melihat makanan Sudanese (kecuali mutakallim-ummat yang kemudian berpura-pura keluar untuk mengambil rakan di Residence-Hotel melarikan diri daripada menempuh saat-saat yang sungguh menyukarkan ini)


Roti terpaksa dihidangkan di atas meja bagi menjamin kualiti, mutu dan keaslian tradisi masyarakat disamping saiz roti yang terlampau besar sehingga menyukarkan tuan rumah mencari pinggan yang terlampau besar.


Waduh... camera-man x bertauliah la ni... Mekasih buat brader Muhammad dan Muttasil atas hidangan istimewa Sudanese. Sekian~ sape2 nak merasa masakan Sudanese bley konteks Khairuldin untuk membuat tempahan meja dan set masakan Sudanese... Sedap Sehingga Menjilat Jari (sunnah nabi / not KFC) 

July 23, 2010

Khidmat Masak

10 Julai 2010, Sabtuday...

Jom Lepak-Lepak KL...

Tentatif hari cuti yang penuh. x bley diamalkan selalu... huahua... agenda pertama pagi-pagi nak g batu caves. bukan lawatan tengok patung ma... tolong kawan-kawan nak wat business buku teks. jong... lepas sedikit mesyurat dan diskusi bersama tauke-tauke buku, kami meneruskan agenda kedua, jalan-jalan Low Yat. kawan-kawan nak beli laptop la, hdset la, printer la... suma kawan-kawan punya hal... 3 jam tawaf lowyat, serabai dan serabut dibuatnya aku...


Kawan-Kawan 'josh' yang sesekali tidak tergugat iman pabila memasuki lowyat. . .
(Gambar kabur akibat nur cahaya daripada sekalian kopiah-kopiah)

Balik petang-petang giliran pakcik-pakcik surau lak... tolong pakcik-pakcik surau khidmat masak untuk program Israk Mikraj, malam ni... waduh, capek bangat sih... briyani + kambing ... nampaknya masakkan agak masyuk. pakatan pakcik-pakcik surau yang power telah menghasilkan masakkan yang power superb sedap... fuh. . .


Salah sorang Otai-otai surau khusyuk masak kambing.

tapi malangnya, aku telah termasuk di dalam geng-geng tidur waktu ceramah kerna terlampau dan melampau letihnya sehingga memungkinkan rosaknya reputasi aku sebagai geng tidur... waduh... haha...

Tamat Internship

13 Julai 2010, Selasa
Sebagai penutup, di sampaikan sari berita utama. . . aku dengan berjayanya telah menamatkan training 3 bulan di Octagon... Alhamdulillah, Allah masih sayangkan aku kerana belum menamatkan training aku kt dunia (Falsafah Kelas Pertama). Memandangkan aku berpandangan jauh dan terlagi bijaksana, aku nak share short video presentation aku yang menarik (Perasan Kelas Pertama) untuk cuci mata korang yang korang prasan bersih walaupun hakikatnya kotor.
??? (Gelong)
video
Bilangan terima kasih yang tidak terkira kepada sekalian makhluk diluar sana kerana sentiasa memberi galakan yang tidak membina semasa proses industrial training dijalankan. Akhir kata, Majulah Sukan Untuk Negara...

Final World Cup 2222
_Spain vs Malaysia_

InsyaAllah... hehe...

Walimah

13 May 2010, Sunday

Notice: Aku masih teruna... oleh yang demikian, gambarku tiada dalam gambar-gambar di atas dan di bawah. sekian~ Hehe... Aku sekadar insan biasa, menjadi jurugambar pada majlis kenduri kak aku. wa... dapat first abang ipar. terbayang nnt aku kawin . . . hahaha. . . .  tapi bahaya bayang-bayang ni.. bayangan gurauan ja la --- Mega :

tak pernah ku alami...
tak mungkin ku hindari...
dihimpit perasaan...
bayangan gurauan...

di dalam jaga ku tercari-cari...
di dalam tidur ku termimpi-mimpi...
siapakah zorro gadis misteri...
melambai dan terus menyepi...
(cont..)
dah.. pandai-pandai la sambung...

berbalik kepada kisah benar

Majlis akad nikah telah berlangsung dengan gilang gemilang dan berjaya dengan saksi-saksi yang professional dan jurunikah bertauliah (berserban), imam masjid sebelah umah aku (Masjid Al-a'la)... adakah aku juga bersedia menghadapi saat-saat genting dan penuh mendebarkan ini??? pengalaman yang sungguh menyeronokkan ini?? Hari ini dalam sejarah?? haha... banyak tul persoalan yang timbul...

Majlis makan-makan kat dewan utama pejabat daerah... idea yang bagus bagi mengatasi masalah-masalah yang timbul sebelum, semasa dan ketika kenduri.. sebelum: x perlu ligat nak mengemas rumah. letih ma... semasa: x timbul masalah hujan, panas, ribut, taufan, angin lintang, parking, beliung dan sama waktu dengannya... selepas: x yah cbuk-cbuk wat rajin kemas rumah... jadi aku boleh merehatkan tenaga-tenaga zahir dan batinku yang sememangnya malas... kehkeh...

cam airport kapai terbang nak landing... siap ada lampu2... perlukah aku berjalan disini suatu hari nanti?? atau tidak?? kerna cik zorro gadis misteri itu... melambai dan terus menanti... yeah.... biar takdir menentukan segalanya.. pasrah pada Yang Esa... (Ayat Jiwang + Falsafah Kelas Tinggi - Sastera Sanskrit)... kembali kepada isu semasa, Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar, makanan suma cukup, tetamu suma kenyang, hadiah-hadiah manyak, duit tuan rumah pun penuh poket. dan lagi-lagi la... majlis disudahi dengan tidur dalam kesunyian bagai dilanda garuda akibat keletihan melampau walaupun kerja sebagai photographer yang tidak bertauliah... adakah perlu aku menjadi photographer pada majlis kenduri aku?? camna tu?? tapi apa yang penting, jangan membazir... kenduri biasa-biasa pun ok. selagi maksud sebenar kenduri tercapai. lagi-lagi la harga barang pun dah naik.. minyak pun dah naik... gula naik... dan suma akan naik... waduh... jimat-jimat... say no tu membazir...

tapi ada satu yang gembira...

bila barang naik... isteri gembira... wassup??? (18sx)

hehe... renung-renungkan dan selamat beramal...