December 7, 2011

Apa itu Tanggungjawab ??

Kata seorang rakan: Baru-baru berniaga ni sibuk sikit la. Tak nampak batang hidung. Sekejap ke sana, sekejap ke sini. Cuti pun dah tak tentu. Tapi Alhamdulillah solat 5 waktu jemaah ada. Cuma 5 amal ja tak dak. 

Kata Aku: Seorang brader kemalangan motor dan dihantar ke hospital. Si isteri ke hospital berjumpa encik doktor...
- Isteri: Bagaimana keadaan suami saya doktor?
- Doktor: Oh.. suami puan ok. Tangan ada, kaki ada, kepala ada. Cuma nyawa ja tak dak. Camna ?

Kata Maulana Ibrahim - 5 amal adalah permulaan agama untuk seluruh kesempurnaan agama masuk dalam diri.

Bila sudah berkerja atau berniaga, mahu tak mahu tanggungjawab makin bertambah. Allah ciptakan dunia pun sebagai tempat tanggungjawab. Tanggungjawab suami dengan isteri, ibu-bapa dengan anak-anak, jiran dengan jiran, kawan dengan kawan, peniaga dengan pembeli dan yang paling penting tanggungjawab semua manusia sampy hari kiamat pada agama. Semua tanggungjawab ini akan ditanya oleh Allah hatta Nabi-Nabi juga akan ditanya atas tanggungjawab mereka.

Jadi.. Apa itu Tanggungjawab ?
Benda yang kena Tanggung di dunia, dan Jawab di akhirat.

Hari ni semua orang faham bab tanggungjawab.. 
Rumah - rumah ni saya punya
Kedai - kedai ni saya punya
Kereta - kereta ni saya punya
Apa-apa terjadi pada rumah kita, kedai kita, kereta kita, kita faham itu semua tanggungjawab kita. Tapi bila sebut - Agama..

Oh.. Agama ustaz punya.. Apa-apa terjadi pada agama semua tanggungjawab ustaz-ustaz dan mufti-mufti.. Betul ??

Agama pun kita punya dan apa-apa yang terjadi pada agama adalah tanggungjawab kita.

Dan tanggungjawab bukan suatu pilihan, tetapi kewajipan. Seorang ayah, kewajipan nafkah atas keluarga dan isteri.  Seorang ketua kewajipan atas hal ehwal orang bawahannya.

Agama pun sama, tanggungjawab agama adalah satu kewajipan, bukan pilihan. Ramai orang ingat agama adalah pilih-pilih dan suka-suka. Bila sedia buat, tak sedia tak buat. Bila free buat. Bila busy tinggal. Nehi.. Nehi hei.. Tanggungjawab - kewajipan - kena buat.

Berbalik kepada kisah awal-awal si kawan tadi. Bila dah berkeluarga dan berniaga, kena bijak bahagikan masa untuk agama, keluarga dan perniagaan. Perlu kesimbangan antara amal dan keperluan. Tahu apa tanggungjawab yang perlu diutamakan. Bahagikan masa untuk agama, kerja dan keluarga sebaik mungkin.

Semuanya ada tanggungjawab dan keperluannya yang tersendiri. Tak juga perlu sampy tinggalkan kerja terus untuk bagi masa pada agama.

Seorang tanya Maulana Ilyas rah. – Maulana selalu bayan Allah yang bagi rezeki. Tetapi kenapa perlu berniaga ?

Maulana jawab - Berniaga adalah untuk sempurnakan cabang-cabang dalam agama - Agama yang sempurna meliputi Iman Niat, Ibadat, Muamalat, Muasyarat dan Akhlak. Jadi berniaga adalah untuk hidupkan Muamalat dalam agama.

Kata Maulana Ibrahim: Peniaga yang jujur dan amanah akan bangun di akhirat bersama para Nabi a.s.
Abu Bakar, Umar, dan Abdul Rahman Auf r.hum adalah peniaga. Dan mereka membawa agama dalam perniagaan mereka.

Nabi Shuaib a.s adalah seorang peniaga dan kaum baginda juga di kalangan peniaga. Nabi Shuaib a.s dihantar untuk membetulkan perniagaan kaum-kaumnya.

Dahulunya Negeri Saba’ terkenal dengan pertanian. Mereka buat empangan dan tali air yang sangat hebat. Apabila dibuka tali air, maka air mengalir ke kebun-kebun mereka dengan sendirinya. Allah hantar 13 orang Nabi kepada kaum Saba’. Tapi apabila mereka engkar, Allah keringkan kebun-kebun mereka. Kemudian Allah pecahkan empangan-empangan mereka dan hancurkan kebun-kebun dan seluruh kaum Saba’.

Dalam Hayatus Sahabah, Maulana Saad petikkan kata-kata Saidina Umar r.a. - Sesekali kami tidak akan benarkan orang berniaga di pasar-pasar kami selagi mereka tidak belajar ilmu tentang Tijarah (perniagaan).

Maulana Zakariyya rah. Juga ada menulis satu buku berkaitan Fadhilat Tijarah. Aritu tangguh 4bulan dah azam nak beli buku tu, tapi tak jadi atas sebab musabab tertentu. Sesiapa yang boleh bantu aku dapatkan buku ni kat Kedah? Huhu.. :)

Sebenarnya dah lama terfikir untuk buat business. Dengan harapan masa lebih flexible untuk kerja-kerja agama. Alhamdulillah Allah bukakan jalan walaupun terasa masih terlalu awal dan muda (perasan).

Skunk aku kerja dengan pakcik sendiri, belajar urus business. Dah lama business dia, sejak 1983. Aku pun di alam arwah lagi time tu. InsyaAllah dalam masa setahun ni kena belajar sebelum diberi tanggungjawab uruskan business pakcik aku yang dah nak pencen. Kena bermula dari bawah sebelum naik pangkat jadi Managing Director. Ceewah.. :) Business apa - PSS. Gugel sendiri.

Tapi ada lagi satu perniagaan yang paling menguntungkan dan tidak akan rugi-rugi ?

Kalu seorang penjual bakso kata untung besar. Mungkin untung jualannya RM300.
Kalu seorang tauke restoran nasi kandar kata untung besar. Mungkin untung jualannya RM3,000.
Kalu seorang tauke kedai minyak Petronas kata untung besar. Mungkin untung jualannya RM100,000.
Kalu seorang tauke penjual kereta kata untung besar. Mungkin untung jualannya RM1,000,000.
Kalu Robert Kuok kata untung besar. Mungkin untung jualannya RM1,000,000,000.
Kalu Bill Gate kata untung besar. Mungkin untung jualannya USD3,000,000,000.

Jadi, bila Raja kepada sekelian Raja..
Raja kepada seluruh alam semesta..
Pemilik segala kekayaan dan kerajaan berkata - Untung..

Berapa besar punya untung agak-agak arr ??

Walaupun nampak macam rugi minta cuti 4 bulan tanpa gaji..
Walaupun nampak macam rugi belanja ribu ringgit tambang flight dan belanja makan di negara orang..
Walaupun nampak macam rugi tinggalkan business 4 bulan..
Walaupun nampak macam rugi kasih sayang tinggalkan family selama 4 bulan..

Tapi, bila Allah cakap untung.. Pasti.. Pasti.. Pasti.. Wajib.. Wajib.. Wajib..
Untung.. Untung.. Untung.. Tidak akan rugi..

Kerja Amr Bil Maa'ruf Nahi Anil Munkar > Tanggungjawab = Kewajipan = Kena Buat = Kena Jawab.

*Hangin aku dengan TM yang tak bertanggungjawab membiarkan internet rumah aku rosak selama seminggu.. Sila Jawab!!

November 15, 2011

Perkahwinan satu keperluan..


Masjid Banglawali, Nizamuddin.. Sedar tak sedar dah lebih 2 bulan aku tinggalkan India..

Kadang-kadang jadi macam orang gila, senyum sorang-sorang bila teringat kisah-kisah waktu di India..
Masa Ta'limi Gasht pi mandi laut..
Sakit perut, melepas belakang pokok..
Mandi wajib dalam train..
Kejar keretapi sebab turun shoping time keretapi brenti..
Naik van pi tempat tashkeel, kata 1 jam perjalanan. tapi 5 jam tak sampy-sampy lagi..
Huuhu..

Tapi pengalaman yang paling best - hari-hari terakhir sebelum berangkat pulang, dapat masuk bilik Maulana Saad dan Maulana Zubir, duduk makan dengan mereka. First jumpa makan ais-krim, esoknya makan Gulab Jamun (manisan India), lusa lak makan ayam goreng rempah. Fuh.. walaupun makan sedap gila, sedap lagi tengok wajah maulana. Hehe..

Hari kedua tu, aku ngan member-member pakat dengan seorang budak alim 1 tahun Malaysia, kami nak sembang dengan Maulana Saad, dan minta dia jadi mutarjim. Orait.. set! Malam tu kami tunggu awal-awal depan bilik Maulana, tolak-menolak, himpit-menghimpit, tendang-menendang dengan Pak Arab sebab nak duduk paling dekat dengan maulana..

Sewaktu dalam bilik, Maulana Saad sembang-sembang dengan Pak Arab. Mereka tanya tentang bila tarikh malam Lailatul-Qadar. Jadi Maulana jawab tarikh tu dirahsiakan supaya kita sentiasa istiqamah dan ikhlas dalam amal.

Kemudian budak Alim Malaysia tu pun tanya soalan bagi pihak kami. Malu gok sebab pak-pak Arab ramai kat situ, dan semua bagi tumpuan dengan soalan kami dan ingin dengar jawapan daripada Maulana Saad. Kami yang sepatah haram pun tak faham buat-buat faham, khusyuk dan tawaduk dengar soalan dan jawapan daripada Maulana Saad. Hahaha...

2 soalan ditanyakan oleh budak Alim Malaysia tu. Soalan pertama bagi pihak kami dan soalan ke-2 adalah daripada diri dy sendiri. Soalan pertama:

Bila kami perlu kawin ??
Terasa kebodohan lak tanya soklan camtu kat Maulana Saad. Time tu otak jem, taktaw nak tanya apa. Oh..

Dan soalan ke-2 budak alim tu tanya..
Skunk dia tengah keluar 1 tahun, tapi rasa lemah dan tak ada kekuatan. Apa amalan yang perlu buat untuk datangkan jasbah/semangat bagi menempuh saki baki tempoh masa 1 tahun ?

Jawapan maulana kepada soalan kami ringkas - Kawin bila perlu.
Jawapan maulana kepada soalan ke-2 - Tingkatkan amalan infradi dan istiqamah.

Bila keluar daripada bilik maulana, budak alim tu bagi nasihat berdasarkan jawapan maulana tadi - Kawin bila perlu!!!

Perkahwinan adalah satu keperluan.

Apa itu keperluan ??? - Benda yang wajib ada untuk hidup..

Seperti makan, minum, tidur.. semua ni keperluan. Tanpa makan, tanpa minum, tanpa tidur, manusia tak boleh hidup. Perkahwinan satu keperluan. Jadi tanpa kahwin, manusia tak boleh hidup! Betul ??

Jangan lupa. Agama juga satu keperluan! Tanpa agama manusia tak boleh hidup!

Keperluan nii kita dapat rasa bila kita perlu. Bila lapar, p la makan. Bila dahaga, p la minum. Bila mengantuk, p la tidur. Jadi...
Bila 'perlu', p la kawin bang/kak oi... (macam-macam yang 'perlu' oi..) Kita sendiri dapat rasa bila kita perlu kawin. Betul ??

Dan perkahwinan juga bukan untuk dimegah-megahkan, dirai dengan besar-besaran. Tak perlu nak grand-grand sangat.. Sebab dia keperluan. Macam nak makan nasi, takkan nak bagitaw satu kampung kot. Bila kawin, cukup sekadar bersederhana dalam walimah - untuk saudara terdekat dan jiran-jiran tetangga.. Berlebih-lebihan akan menimbulkan sifat riak, bangga, takabur.. tak elok.. tak elok..

Satu kisah, Nabi saw telah terlihat warna kekuning-kuningan pada baju Hazrat Abdul Rahman Auf r.a. Nabi saw tanya apa itu ? Hazrat Abdul Rahman Auf r.a bgtaw ini sufrah (sejenis wangian). Aku baru kahwin malam tadi.

Nabi saw sendiri pun tak tahu yang Abdul Rahman Auf r.a kawin pada malam tadi. Sahabat kawin pun tak bagitaw Nabi saw. Sebab kawin ni satu keperluan. Benda yang semua orang perlu. Benda yang semua orang faham. Cukup sekadar bersederhana dalam walimah. Tanda syukur pada Allah swt. Nabi saw perintahkan kepada Abdul Rahman Auf r.a untuk buat walimah walaupun hanya dengan seekor kibas.

Satu kisah yang lain, seorang Sahabat r.a mengadu tentang kemiskinannya kepada Nabi saw. Nabi saw tak suruh Sahabat ni p kumpul harta banyak-banyak, tapi Nabi saw suruh p kawin. Dengan perkahwinan ada janji kemudahan rezeki. Jadi tak timbul isu-isu takdak duit nak kawin la, nak kumpul duit banyak-banyak dulu baru nak kawin.. Udah.. P kawin cepat. Allah bagi rezeki.

Benda yang senang tak perlu disusahkan. Benda baik elok dipercepatkan. Banyak kelebihan dan manfaatnya. Agama jadi sempurna. Tidur jadi lena. Betul ? =)

#Pakcik..errr..Pakcik ada ... ... anak perempuan tak? nak buat 2jam1/2 tak? (Rasa macam boleh tahan rasa 'lapar' buat beberapa bulan lagi) Hehe..

#Satu petang selepas Asar, seorang pak kiyai Indonesia di mohalla aku, tiba-tiba pegang bahu aku.. Hafiz.. maw kawin??
Jawab aku - Arr.. muda lagi la.. hehe.
Pak Kiyyai - Mana ada muda.. Jangan diseksa nafsu tu!
Tak faham!

*Lagi entry pasal kawin. 

October 30, 2011

Dulu, Kini dan Selamanya. . .

 
Dulu-dulu waktu zaman sekolah, rasa nak cepat masuk Universiti.
Sebab nampak life di Universiti lebih bebas dan seronok. (tertipu dengan filem drama Melayu. haiit..)
Bila masuk universiti, baru rasa seronoknya zaman sekolah.

Dan bila di universiti, rasa nak cepat masuk kerja.
Sebab nampak bila dah kerja, lebih enjoy dapat manyaaakk duit. Dapat joli-joli Angelina Jolie..
Bila dah kerja, baru rasa seronoknya zaman universiti dulu. (masa lapang.. masa lapang.. masa lapang.. huu...)

Jadi skunk tengah fikir...

Waktu bujang rasa macam nak cepat kawin.
Sebab nampak bila kawin dapat hilangkan kesunyian. (sllurppp... Slurpee)
Lebih penting dapat terbang 2 sayap. Pahala berganda. Bonus berganda. Heaw....

Adakah nanti bila dah kawin baru rasa seronoknya bujang ??
Orang dah kawin tolong jawab!!

Dan yang pasti suatu hari nanti . . .jeng3x...

Penghuni neraka pasti menyesal akan kehidupan dunianya yang bodoh..
Penghuni syurga pun akan menyesal pada masa2 yang berlalu tanpa zikrullah..

# Dah lama tak menulis.. Nak menulis juga, jadi lah entry merapu camni. . .
# Entry otak jem.. Sekian!!

October 19, 2011

October 12, 2011

Macam-macam Oktober

1 Oktober 2011

Aku bangun tidur awal dengan semangat waja. Hari ini hari pertama aku mula kerja. Pakai seluar dan baju yang telah diseterika malam tadi. Then sembur Versace Blue Jeans Perfume 2 x disebelah kiri dan kanan baju. Bersiap-sedia menghadapi awek-awek pejabat. Dan tidak dilupa kopiah putih made in India tersergam indah di atas kepala bak mahkota Raja Rom dan Parsi.

Pukul 7.30am aku sampy. Senyum kepada pak guard jaga lif di bawah. Aku tekan lif naik tingkat 9. Hari ini aku menjadi pekerja yang paling berwawasan tinggi, orang pertama sampy di office yang masih belum dibuka. Wah..

Ting.. Tingkat Tujuh.. - Suara secretary lif bersuara ayu.

Lif aku singgah di Tingkat 7.. Lif pun terbuka menanda orang akan masuk. Aik.. tak ada orang lak. Kejadahnya main-main lif pepagi buta ni. Besar-besar pun nak main tekan-tekan lif, pastu lari nyorok. Adui..

Tak lama, 2 orang brader sampy buka office. Sembang-sembang kenal dengan diorang sementara menunggu bos sampy. Then sampy lagi sorang amoi jaga counter. Terus amoi ni ngorat aku. Kenal-kenal dengan amoi.

Baru kerja ka ?? 

Yup.. Hari ini baru start kerja. 

Ooo.. Awal sampy.. 
U kalu sampy awal-awal, jangan naik dulu. Tunggu orang lain sampy naik sekali. 
Aritu sy sampy awal, naik lif sorang2. Tiba-tiba lif goyang. Pastu lif berhenti kat tingkat 7. Sy tak tekan Tingkat 7 pun, dy berhenti sendiri. Gila a.. Tingkat 7 mana ada orang. Pejabat kosong.

Brader 2 orang tadi menyampuk: Lif buka ada 'orang' masuk la tu. U yang tak nampak.

Amoi sambung story lagi: Kalu tak nampak tak pa. Jangan nampak.
Dulu David pagi2 dy paling awal sampy office, antar paper. Skunk dah tak brani naik, dy tinggal paper kat pak guard bawah ja. Mesti dy juga kena.

Uiks.. aku pun kena juga. Tapi aku tak bgtaw. Malas nak kecoh. Haha.. Sangka baik kat hantu. Makcik-makcik cuci yang tekan nak naik, tiba-tiba tak jadi terus turun.

Bukan tak percaya, tapi malas nak ambil kisah. Kalu ambil kisah menda2 camni, lama2 aku jadi penakut. Nak naik lif takut, p tandas takut, dok sorang takut, kelam (gelap) pun takut, takut.. Takut sedangkan tak pernah tengok pun. Aku pun tak minat dan tak tengok filem-filem tahyul mahyul seram-seram bodoh. Sebab aku tak maw jadi bodoh takut tak tentu pasal.

Bertaubatlah korang daripada suka tengok cerita hantu.. Pakejadahnya..

Sedikit kejutan tenaga bila dah kerja. Balik ja rasa letih walaupun tak letih. Sehingga dah malas nak update FB, Blog, baca paper. Dan lebih mujahadah untuk jaga 5 amal. Balik kerja time hari gasht. Kena terus turun masjid. Fuh.. orang lain balik kerja terus rehat, makan-makan. Tapi aku ada Over Time yang kena buat. InsyaAllah bayaran lumayan untuk sesiapa yang buat OT kat masjid daripada OT kat office.

Doa-doa mudah-mudahan Allah bagi kekuatan untuk aku istiqamah.

PS - Hari ni cuti, yeah... Nak g konvo Sabtu ni.
Sapa nak bagi bunga kat aku ?

September 27, 2011

Kerja Macam Zulaikha

1 malam yang tenang, sambil membazirkan masa melayan fesbuk..

Teet.. Teet.. - SMS masuk

Mai skunk. Cepat2.. Tempat biasa..

Ayat perintah daripada member aku. Ajak minum kedai. Memang budaya kawan2 aku suka bagi ayat perintah, sebab kalu tanya, konpem tak boleh.

Teh panas 1, roti nan 1. Terpaksa order walaupun tak lapar. Kang kena halau dengan tauke kedai.

Member aku open story - Ni aku bukan nak prajudis kat sapa-sapa, tapi aku nak tanya hang skek.

Potong stim betoi. Tengah syok sembang-sembang leh wat suspens lak. Aku dengar perkataan 'prajudis' dah bley feel mesti nak tanya soklan-soklan killer ni..

Tanya soklan-soklan sal Usaha.. Cakap-cakap orang itu dan ini.. Kenapa India. Kenapa tinggal meninggal. Kenapa keluar 4 bulan.. Kenapa tak pangkah 1 bulan ja. Letih nak menimbang nii..

Wallaweii.... Malas betol nak jawab soklan-soklan camni.. Tak jawab kecik hati, bila jawab kita sakit hati. Macam-macam isu lain yang keluar. 

Pesan Amir Sab aku kat India dulu, mengkalu orang tanya pasal Usaha, first-first sekali sebelum jawab apa-apa, terus tawajuh dengan Allah. Sama ada dia tanya sebab nak tahu, atau saja nak uji kita. Jadi tawajuh pada Allah, minta ilham yang terbaik supaya dengan jawapan kita dapat jadi asbab hidayat untuk mereka.

Jadi, aku cakap apa yang amir sab aku pernah cakap..

Kerja agama ni macam kerja Zulaikha. Dulu wanita-wanita sibuk memburukkan Zulaikha sebagai perempuan jahat, kerana goda Nabi Yusuf as. Apa yang Zulaikha buat, dia tak jawab balik. Tapi dia kumpulkan wanita-wanita tadi dalam 1 majlis. Dan beri sebilah pisau dan sebiji epal, lalu dilalukan Yusuf as di hadapan mereka. Kesemua mereka telah terpotong jari-jari tangan mereka dalam keadaan tidak sedar kerana terlalu asyiknya dan takjubnya melihat kedahsatan kecantikan Yusuf as.

Baru mereka faham!!! Sebelum ni mereka tidak pernah melihat Yusuf as, dan terus menyalahkan Zulaikha. Sebaliknya apabila mereka lihat sendiri Yusuf as, mereka juga tergoda dan terpegun melihat Yusuf as.

Begitu juga usaha agama. Macam-macam orang cakap dan persoalkan tentang usaha agama. Jadi korang kena keluar sendiri 3 hari, 40 hari dan 4 bulan, buat 5 amal masjid. Apabila korang alami sendiri pengalaman2 ni, maka segala persoalan akan terjawab daripada pengalaman-pengalaman korang.

Aku sendiri pun tak faham dan tak pernah faham. Apa tah lagi nak fahamkan orang. Keluar sendiri, maka korang akan faham apa yang korang tak faham. Allah akan bagi kefahaman mengikut korban masing-masing.

Tapi 1 yang aku faham, ustaz aku pesan;

Orang yang buat usaha agama ni muka dia cantik seperti cantiknya wajah Yusuf as. Semua perempuan dan bidadari suka.. Heawww..

*Ps: Isteri-isteri solehah lak masuk syurga 500 tahun awal untuk makeup cun-cun dan jadi ketua bidadari. Cantik-cantik.. "Blink.. Blink.."


September 23, 2011

Janggut itu Maskulin

Aku melangkah masuk kereta gaya lelaki beriman akhir zaman. Masuk kereta dengan kaki kanan. Dulu kawan aku tegur, masuk kereta kaki kiri. Aku cakap aku driver, mana boley masuk kaki kanan. Tak munasabah. Tak relevan. Berlipat-lipat kaki aku. Bla.. Bla.. Hari-hari practice alhamdulillah dah jadi senang. Dalam sunnah ada kejayaan. Sory my frenn..

Teh panas, roti canai 1, lepak 1 jam kedai mamak dengan kawan-kawan. Amalan istiqamah budak-budak bujang akibat tak dak isteri di rumah. Termasuk aku.

Bro, betoi ka orang kata cukur janggut HARAM. Bukan (janggut) SUNAT ka ??
Tanya member aku melihat muka aku seorang ja yang hensem dengan berjanggut.

Janggut ni SUNNAH ma. SUNNAH dan SUNAT 2 perkara yang berbeza.

Sunat pun berbeza juga. Satu bersunat time hang kecik-kecik dulu. Ni wajib. Tak sunat tak leh kawin.

Ke-2 amalan sunat. Solat sunat, puasa sunat. Orang kata amalan sunat ni buat tak pa, tak buat pun tak pa. Tapi aku kata buat dapat pahala, tak buat rugi.

Sunnah lak penampilan, cara hidup dan fikir Nabi saw. Sunnah ni wajib ikut. Tinggalkan sunnah, jadilah bidaah. 2 pilihan aja, samaada ikut sunnah, atau jadi bidaah. Buat bidaah sesat dan berdosa.

Contohnya, Sunnah masuk tandas kaki kiri. Kalu masuk tandas kaki kanan, jadi bidaah. Setiap bidaah sesat dan berdosa.

Contoh lagi, Sunnah masuk masjid kaki kanan. Kalu masuk masjid kaki kiri, jadi bidaah. Setiap bidaah sesat dan berdosa.

Contoh lagi2, Sunnah kencing duduk. Kalu kencing berdiri, anak kencing berlari, jadi bidaah. Setiap bidaah sesat dan berdosa.

Sama juga dengan janggut. Sunnah Nabi ada janggut. Kalu cukur janggut, jadi bidaah. Setiap bidaah sesat dan berdosa.

Amal sunnah, tanda cinta Nabi. Siapa yang cinta Nabi, akan bersama Nabi di syurga.
Amal bidaah, sesat dan berdosa. Siapa yang sesat dan berdosa . . .  Lu pikir la sendiri !!

Lagi satu, haram simpan janggut sebab nak hensem. Haaa ???
Jeng.. jeng.. jeng..

Nanti dah tua, janggut dah putih, mula nak cukur janggut sebab dah tak ensem.
Kalu berjanggut nampak tak ensem, mula potong janggut.
Bila berjanggut nampak ensem, mula simpan janggut.

No.. No.. 

Simpan la janggut sebab ini sunnah. Dalam sunnah ada kejayaan dunia dan akhirat. Yakin.. Yakin..

Dan lagi satu, masuklah kereta dengan kaki kanan walaupun anda seorang driver. Sunnah masuk kenderaan kaki kanan. Kalu masuk kenderaan kaki kiri, jadi bidaah. Setiap bidaah adalah sesat dan berdosa.

Yeyeh.. 

*Jom layan: Dimana Janggutmu Wahai Lelaki maskulin

September 21, 2011

Borak-Borak Bujang


Aku memandu kereta gaya lelaki beriman. Bersama aku seorang kawan. Yang pasti bukan awek kerana kawan aku ni seorang lelaki tulen.

Tetiba aku ditanya satu soklan cepumas.. Hafiz, hang ada awek ?

Waduh2.. Aku yang berjanggut, berjambang dan berkopiah pun ditanya soklan camni.. Lepas ni aku nak pakai serban di mana saja.

Awat hang tanya ?

Dak aih.. aku dok pikiaq camna nak kawin nanti ?

Loh, member aku ni risau nak kawin.. Adoi..

Dulu aku pun macam hang juga. Pikiaq nak kawin mesti ada awek. Dah kenai setahun dua baru tunang. Pastu baru kawin.

Skunk kalu hang sibuk dok cari marka kapel-kapel sampy setahun-2 tahun baru kawin.. Hang telah merugikan masa yang sepatutnya hang spend selepas kawin. Masa yang sepatutnya hang bagi selepas kawin hang dah bagi waktu kapel. Dah hilang nikmat awal-awal perkahwinan bro.. Rugi bro..

Jodoh, rezeki, maut tu tanggungjawab Allah. Seperti mana maut akan cari hang, camtu juga rezeki dan jodoh akan cari hang. Tak perlu cari jodoh, tapi jodoh yang akan cari hang. Dont worry la bro..

Lagi satu bila hang kapel, hang telah menutup KUASA MEMILIH yang Allah anugerahkan kepada seorang lelaki tulen. Rugi bro.. Rugi.. Hang terpaksa terima awek hang walaupun dia meletakkan hantaran tinggi-tinggi setinggi KLCC.

Kalu mahar perempuan terlalu tinggi melebihi kemampuan dan kesediaan lelaki, say Good Bye.. Gua cari calon lain. Ini kelebihan seorang lelaki bro. Jangan disia-siakan kelebihan ni.

Tapi hang jangan la kedekut sanggat, mahar ni harga dan nilai seorang wanita. Perkahwinan Nabi saw rata-ratanya mahar 500dirham. Kira-kira 1750gram perak. Kalu dinilaikan skunk, tinggi gok.. P tanya encik maulana..

Then, bila kawin ja, terus bawa isteri keluar daripada rumah mak-ayah dia, dan mak-ayah kita. Isteri kita, tanggungjawab kita. Jadi kita yang akan didik dan tarbiyyah dia. Ibu-bapa kita telah buat apa yang terbaik ikut faham mereka, dan skunk giliran kita buat apa yang terbaik ikut faham kita.

Kalu kita tak bagitaw apa yang kita mahu, maka kita terpaksa terima apa yang orang bagi pada kita. Right ??

Kita bagitaw mereka kita nak buat mesyuarat rumah, ta'alim rumah, ta'alim masturat, keluar masturat, keluar 3hari, bla bla bla.. Kalu tak, kita terpaksa terima program-program mereka. Yeah... Right ? Right ?

Awal-awal masuk rumah tak perlu rumah mewah, fully furnished, kereta besar. Rumah camni seronok kejap ja, cepat bosan.. Cari rumah sewa cukup untuk 2-3 orang dah. View yang cantik, tanam pokok-pokok bunga, rumput-rumput hijau.

1st rumah biar kosong. Cukup dengan tilam, bantal, dapur, talam, bla bla. Alat keperluan ja. Then.... jeng3x~

Buat mesyuarat, bulan depan kita pergi beli petisejuk. Tetap tarikh. Tiba tarikh tu, sama-sama pergi beli petisejuk. Minta syor daripada isteri, syor pertama, kedua, kenapa, mengapa... Maka encik suami selawat dan buat keputusan. Maka balik sama-sama baca manual, sama-sama pasang peti sejuk, sama-sama atur peti sejuk, sama-sama guna peti sejuk, sama-sama isi peti sejuk.. Ala-ala romantik sweet gitu-gitu nyum-nyum yummi..

Then, mesyuarat lagi, bulan depan kita pergi beli microwave. Tetap tarikh.....

Then, mesyuarat lagi, bulan depan kita pergi beli mesin basuh. Tetap tarikh....

Then, mesyuarat lagi, bulan depan kita pergi beli water-heater. Tetap tarikh....

Then, mesyuarat lagi, bulan depan kita pergi jalan-jalan Cameroon. Tetap tarikh....

Setiap bulan, tambah satu benda baru.. Sama-sama baca manual, sama-sama pasang, sama-sama atur, sama-sama guna, sama-sama isi... Baru seronoknya lama bertahun-tahun..

Bila ada barang-barang rosak, lampu rosak ka, mesin basuh rosak ka, paip bocor ka... ... ....

.
.
.

Dah.. angan-angan gua bersambung lagi akan datang.. Gua dah penat menaip. Kita berehat sebentar, dan laluan kepada pesanan pembaca.


September 12, 2011

Bazar story..

Ku langkah keluar dari Banglawali Masjid dengan perasaan sedih..
Teringat bayan tadi: Skunk kita duduk di sebaik-baik tempat, masjid. Keluar ja masjid terus masuk seburuk-buruk tempat, bazar.

Baba.. Baba.. This baby no money.
Baba.. Baba.. This baby no money.
Seorang wanita berhijab hitam sambil mendukung bayi menarik-narik baju aku.

Teringat aku waktu Ta'lim petang Fadhilat Sedekah;
"Jangan menghampakan orang yang meminta"

Aku menyeluk poket mencari wang..
Tiba-tiba aku teringat nasihat orang sebelum ke India;
Ko skunk tengah musafir, keluar jalan Allah. Tak harus sedekah. Nanti ramai peminta sedekah kt India. Kalu ko bagi sorang, sepuluh yang datang.

Terus aku keluarkan tangan yang masih kosong dan blah dari situ. 2-3 langkah dia ikut aku, terus aku masuk dalam kedai. Yeah, dah hilang. Bukan aku kedekut, tapi ikut nasihat. Kalu line clear, aku bagi.

Lalu aku tahan sebuah beca;
Aku   : Bazar Bogel..
Beca  : Bogel ?? Emm.. Twenty
Aku   : Haa, twenty??? (terkezut)
Beca  : Ruppee.. Ruppe..
Aku   : O.... Ok, twenty ruppee.. (sambil naik beca)
Beca  : Bogel.. Bogel.. (terus kayuh beca)

Sampy di sebuah pekan, beca berhenti.

Bogel.. Bogel..

Aku pun turun dari beca.. Kedai elektrik, kedai kain, kain beg, kedai makan.. Hoh, nama ja Bazar Bogel. Tak ade orang bogel pun. Non-muslim yang ramai. Bazar Bogel ni dimonopoli oleh non-muslim. Aku masuk kedai beg.

Aku    : How much this ? (sambil pegang 1 beg)
Kedai : 550 ruppee
Aku    : Hoh.. very costly..
Kedai : Very good quality.
(Kelentong aku. Ingat aku tataw barangan made in China)
Aku    : No.. You cheat me. No quality. 400 ruppee only.
Kedai : If 400 ruppee, you give me 100 pieces. 
             I want to buy all. (cara perli)
Aku    : For what I need to give you ??? (bengang)
            I know this price for foreigner. 
            I dont want foreigner price. I want local price.
Kedai  : No.. No.. Same price.
Aku     : You're cheating. (sambil blah daripada kedai)
Kedai  : Malaysian not good!! (Cara tegas)

Ntah camna lak dia tahu aku ni orang Malaysia.

Aku tahan lak teksi motor tayar 3 (Ato);
Aku    : Masjid Jamek
Ato     : 80 ruppee.
Aku    : No, 70 ruppee only. (cakap dengan konfiden)
Ato     : Ok.. Ok..
Aku    : (Ceh.. menyesal aku tawar 70 ruppee ja)

Setelah 20minit, ato berhenti betul di depan Masjid Jamek. Wah~
Terpegun aku 5 saat melihat pintu gerbang Masjid Jamek. Kalu pintu gerbang syurga maw terpegun 500tahun ooo.

Teringat kawan aku cakap; Ko nak pergi Taj Mahal jauh oi. kena naik train 5 jam.

Aku dengar train ja terus phobia. Waktu nak pergi Tamil Nadu dulu, train aku delay 6 jam. Musim panas ditambah dengan manusia yang crowded macam pasar ikan atau ikan sardin dalam tin. Sekejap tunggu platform ni, sekejap platform nu, sekejap platform sana, sekejap sini. Wah.. Wah..

Membebel seorang jemaah warga emas; Dah.. Dah.. Aku nak p bagitaw amir sab, aku nak balik Nizamuddin. Daripada aku mati kat stesen keretapi, baik aku mati kat Nizamuddin. (adoiya..)

Dah naik train, ambil seat masing-masing, datang satu grup manusia sambil pegang tiket; These are our seat!! (tegas dan berkarisma)

Amir sab aku ambil tiket dia sambil buat muka pelik; Oh.. this train to Tamil Nadu. You're in wrong train. (Diorang nak g belah utara, tp naik train ke selatan. Maw seminggu gak nak sampy tu)

Hoh, orang India pun penin dengan train dyorang. Tak sanggup aku ambil risiko naik train sendiri. Terus terbatal keinginan nak pergi Taj Mahal. Silap-silap sampy Nepal aku.

Ko pegi Masjid Jamek. Dekat ja. Cantik ala-ala Taj Mahal gak tu. (zihin kawan aku)

 Cam Taj Mahal kan? kan?

Wa.. Bazar Masjid Jamek lagi besau..  
Dah la tu sayang. Jom Balik, pujuk iman aku. Gua dah malas nak tawaf, kurang pahala, iman pun kurang, duit pun kurang, letih ja dapat. Dosa pun dapat gok. Adoi ya..

Balik.. Balik Nizamuddin.. Tambah iman.. Cepat.. Cepat.. (Fire iman gua pada nafsu)

Aku pun macam biasa mencari ato-ato yang sedangkan merehatkan tayar masing-masing..

Aku  : Nizamuddin Markaz.
Ato   : 80 ruppee.. (taktik kelentong yang sama)
Aku  : No.. I came here juz 60 ruppee (Aku menipu supaya tidak ditipu. Apa hukumnya ar ??)
Ato   : O... No.. No.. 70.. 70..
(Aku pun blah cari ato ke-2. Tetiba ato tu panggil aku balik)
Ato  : Ok.. Ok.. 60..
(Oh.. berjayakah aku??)

Sampy ja Nizamuddin, aku teringat sesuatu yang aku terlupa. Adoiya.. Tadi aku keluar nak mencari buku-buku bacaan versi English:

1. Chhe Number Ki Mehnat
2. Karkuzari; Maulana Tariq Jamil
3. Eikh Khimti Musyawarah; Syed Ahmad Khan (aku pun tataw apa maksud dia. Amir Sab aku cakap baguih)

Nya.. pun.. adoi..

September 10, 2011

Hidup Itu Kehidupan

Setelah 4 bulan aku menghilangkan diri tanpa jejak..
Kini syawal aku menjelma..

Woi... mana hg p, lama tak dengaq habaq ?
Tup-tup, hilang teruih..
Hidup lagi rupanya..

Aku baru habih praktikal 4 bulan la..

Kat mana ?

India.. (jawab aku dengan bangga)
Aku p praktikal. Tambah lagi 1 semester; 4 bulan, praktikal agama. 

Best dak India ?

Hahaha... (untuk soklan camni, aku jawab dengan gelak)

Makan camna kat sana ?

Sana pagi-pagi aku makan roti 'Lipat-Patah'..
Ala-ala roti gardenia sapu jem, pastu lipat dan makan. Tapi kt India aku lipat ja roti terus patah. Lipat kiri patah. Lipat kanan patah. Lipat depan pun patah.

Kat sana aku belajar ilmu KEHIDUPAN.. Ilmu untuk hidup. Ilmu ni tak leh dapat kt Malaysia. Only in India, Pakistan & Bangladesh. Serius.. Belif it..

Bagaimana nak menjimatkan air dalam jamban..
Bagaimana nak menjimatkan air waktu mandi..
Bagaimana nak mandi wajib hanya dengan 1 - 2 botol air..
Bagaimana nak whuduk dengan menggunakan lotta..
Bagaimana nak tidur tanpa kipas angin waktu musim panas..
Bagaimana nak tidur bersama nyamuk-nyamuk..
Bagaimana nak makan bersama lalat-lalat..
Bagaimana nak sabar di jalan raya..
Bagaimana bla bla bla.. (Nak taw lagi keluar India cepat2)

Dan ke-2 aku belajar BERSYUKUR..
Sebagai rakyat Malaysia. Ala-ala semangat patriotik Merdeka-Raya.

Bila orang India tanya aku; Malaysian ???

Yeah, Malaysia Boleh. (jawab dengan bangga)

Sekali aku borak2 dengan orang India, dia tanya jarak negeri aku, Kedah dengan Kuala Lumpur;

Aku bgtaw dy, 500km. Naik bas 6 jam.

Terus dia gelak guling-guling ingat aku buat lawak antarabangsa. Dia tak percaya naik bas 6 jam boleh sampy 500km. Aku cakap bas Malaysia bawak 110km/j. Dia terus gelak sampy nangis. Tak percaya. Hampeh betoi..

Tapi yang aku respek tak kisah orang bandar, orang kampung, orang kaya, orang miskin, time solat ja penuh masjid. Walaupun mereka tak pernah ikut keluar jalan Allah, mereka tetap sambut jemaah macam sambut tetamu waktu hari raya. Semua sibuk nak masak untuk kami. Aku bagi duit suh beli cai, duit tak nak ambik, cai dapat. Sifat memuliakan tetamu, ikram muslimin.. superb!!

Bila korang ada planning nak jalan-jalan luar negara, jangan fikir Europe, German, Spain, Dubai ja..
Buat juga planning jalan-jalan India, Vietnam, Myanmar. You will appreciate much much more Malaysia. :)

Dan yang terbaik jalan-jalan di Jalan Allah.. Jom Keluar!!


September 1, 2011

'Heriat' Malaysia ?

Melayan paranormal panorama ramadhan di Masjid Jamek, Delhi

Iman ki mehnat bahud bahud zaruri hei..

Salam kembali daripada kursus iman 4 bulan di India hei...

hei hei hei...

Sedikit laporan kerja di sana.
Hasil mesyuarat dengan zumindar Malaysia di Nizamuddin dan Syura Malaysia, kami 1 jemaah terpaksa menghabiskan 4 bulan di India sahaja atas masalah-masalah tertentu yang tak dapat dielakkan. Benar kita merancang, tetapi keputusan Allah adalah yg terbaik. Yeah.. 

Tashkeel pertama di Tamil Nadu..
Tashkeel ke-2 di Uttar Pradesh..
Tashkeel ke-3 di Bihar..

3 tashkeel, 3 tempat, 3 jenis ujian dan tarbiyyah tersendiri.. Oh~ 
Tarbiyyah zahir dan batin.

Dan untuk korang-korang yg inginkan berat badan yang ideal, pinggang yang ramping: tak perlu makanan diet, x perlu minum jus mate, x perlu bersenam, keluar cepat-cepat 4 bulan di India. 
Hanya dengan qudrat Allah, berat badan aku telah turun daripada 64kg kepada 57kg. Cayok...

Dah.. bersambung lagi akan datang.. 

Aku nak p pekena lemang ketupat dulu. Kang habis kena sebat..

Walaupun terlambat, aku tetap nak wish .. .. .. 

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin banyak2 no..


May 4, 2011

Incredible India


Salam dari Masjid Sri Petaling, KL.
Yeah... :)

InsyaAllah...

6 May 2011       : KL - DEL (AirAsia)
16 July 2011      : DEL - DAC (Bman)
28 August 2011 : DAC - KL (AirAsia)

InsyaAllah 2 jemaah akan ke IPB 6 May ni, total 9 orang. Doa mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kami.

Sapa2 nak join aku bley datang SP secepat mungkin, interview dulu no..

Jumpa lagi 4 bulan akan datang.
InsyaAllah..

Jom~
India.. Tunggu!!

April 19, 2011

Al-Kisah..

Sangat lama bercuti daripada blog.. Terpaksa kurangkan joss ber-blog untuk fokuskan kepada perkara-perkara lain yang lebih penting.

Final Exam
2 minggu lepas busy dengan final exam.. revision, study, tutorial.. study group.. busy2..
Rumah aku pun dah macam Kedai Mamak 24-hours; sampy 2-3 pagi budak2 lepak wat study grup..
Tinggal nak order teh tarik dengan roti kosong ja.. Kalu dak dah kaya aku oi..
Sehingga terpaksa dikurangkan masa rehat, masa makan, dan masa tidur.. (macam pernah dengar ja)
Alhamdulillah result pun dah kuar. 
Jeng.. jeng.. jeng.. (pasangkan irama seram-seram sejuk)
Berikut adalah hasilnya:

 Sambil hidung kembang kempih.. huh.. hih..

Alhamdulillah..
Semester akhir dapat tangkap kepala ular.. GPA = 4.0 (sambil kesat-kesat mata: Kenape, tak percaye ?)

Tapi cumulative, CGPA agak kurang memberangsangkan..
Tuu laa... Malas sangat dulu.. Kuat main, malas..
Pastu bagi alasan kononnya lelaki melayu terakhir paling warak, takut riak !!
Lalu ambil keputusan datang kelas lambat-lambat.. Ini Semua Dunia.. Dunia..
Duduk saf paling belakang dalam kelas. Lalu terkumat-kamit habiskan zikir pagi petang. Ditambah tidur Khailullah tengahari dalam kelas.. Oh~ Nikmatnya..
Kemudian istighfar tengok lecturer mengajar kt depan.. "Astaghfirullah.. Sesat ni.. Tak boleh bawak masuk kubur.. Hidayat Ya Allah.." T_T
Last2 semester baru insaf.. huhu..
Orang-orang tua pesan, student kena jaga amal jaga study. 1st in study, 1st in tabligh.
Syukur Alhamdulillah.. Sempat terjaga daripada mimpi ngeri.. Oh..
Still acceptable la.. Bakul Masuk Sendiri Angkat~

Final Year Project II
Project II - incomplete ???
Meh cek nak explain.. Result untuk Final Year Project memang lambat skek.. Sebab thesis baru hantar minggu lepas. InsyaAllah minggu depan baru kuar result.

Untuk projek ni, lepas ja Final Exam ada project presentation. Alhamdulillah projek aku dapat pencalonan untuk finalist Mechanical Engineering Invention and Innovation Competition Award (MEcCA). Dan keputusannya...
Jeng.. jeng.. jeng.. (pasangkan irama seram-seram sejuk sekali lagi)
"The Best Project in Case Study - Tolong sebut nama aku di sini" 8)
Malangnya tiada awek bersorak kegirangan untuk aku..
Sebab Mechanical Department memang kurang perempuan..
Oh~ Seronok.. Tak perlu nak control macho pegi klaz..

Incredible India
Lepas ja antar Project Thesis, aku terpaksa uruskan Passport, Visa, dan Tafakut untuk program Jalan-Jalan Cari Iman.. Tak lama pun, 4 bulan ja..
Jauh perjalanan luas pemandangan.. kan.. kan..
Sekarang tengah menunggu Visa diluluskan. InsyaAllah Hujung Minggu ni aku ke KL untuk jumpa kawan-kawan lain yang akan bersama-sama dalam program nanti.
Doa mudah-mudahan Allah mudahkan segala urusan..

Orait.. jumpa lagi 4 bulan akan datang no..
Opss.. InsyaAllah..

India.. Tunggu !!!
Bangla..  tunggg... erk...
Seram aku dengar orang karkuzari Bangla.. Kunyit..
Ish.. Bagi la laporan yang memberangsangkan skek..


March 21, 2011

Rahsia kepala ular..

Dulu lepas skolah.. aku nampak pelajaran akan bawa manfaat besar untuk dunia.. Billionaire, rumah bungalow, Lamborghini..
Maka tanpa fikir panjang, aku buat pilihan masuk Univ.. Ambil 'pelajaran dunia'..

Macam Nabi Musa as lihat tongkat bagi manfaat untuk dia..
Dapat kait daun, gembala kambing, bersandar..

Bila aku masuk Univ.. kawan-kawan baik datang ajak jadi orang baik..
Bila cuti panjang, diorang ajak aku camping pusing Malaysia sambil buat amal..
Ikut perintah Allah, korban diri, harta, masa pada jalan Allah..
Maka bila dah cuti panjang, aku campakkan sementara pelajaran aku..

Macam Nabi Musa as campak tongkat dengan perintah Allah..

Maka pelajaran dunia yang sebelum ini aku nampak akan bagi manfaat besar, telah bertukar menjadi mudharat yang sangat besar untuk aku.. hisab, dunia sementara, busuk, bangkai... arh...

Macam Nabi Musa as nampak tongkat bagi manfaat, tiba-tiba bertukar menjadi asbab mudharat yang besar untuk dirinya.. jadi ular besar wo..

Maka aku buat keputusan untuk lari daripada dunia, pelajaran, bangkai.. Joss untuk buat usaha bermati-matian sampy mati.. Astaghfirullah... aku dah sesat selama ni.. Astaghfirullah al-azim..

Seperti mana Nabi Musa as telah lari daripada ular besar, seakan-akan bagi mudharat pada dia..

Maka apabila balik aja rumah, aku dengar orang-orang alim bagi nasihat..
Student balik jangan buang pelajaran.. sambung belajar balik.. tangkap balik pelajaran..
Maka untuk taat, aku terpaksa tangkap balik pelajaran dunia dengan nasihat orang-orang alim..

Macam Nabi Musa as tangkap ular balik dengan perintah Allah..

Tapi aku fikir-fikir, baik aku tangkap cukup makan ja la.. Tangkap hujung-hujung, last-last punya darjat.. Aku nyer target dekat-dekat 2.0, 2.1 udah.. Takut kena hisab.. Takut riak, takabbur, sombong.. mati masuk neraka.. oh.. 

Macam Nabi Musa as nak tangkap ular kat ekor, sebab nampak mudharat pada ular..

Tapi aku dengar orang-orang alim bagi nasihat kt student lagi.. student kena 1st in dakwah, 1st in study.. Bukan 1st in dakwah, last in study.. bukan juga 1st in study, last in dakwah..

Maka untuk belajar taat dengan orang-orang alim.. aku ambil keputusan untuk tangkap kepala. 1st class honour.. 4 flet.. 3.97 pun still okay.. :)

Macam Allah swt perintahkan Nabi Musa as tangkap ular kt kepala.. bukan kt ekor.. maka Nabi Musa as taat dengan perintah Allah..

Maka pelajaran yang asalnya aku nampak bagi manfaat yang besar, kemudian bertukar menjadi asbab mudharat yang besar, tetapi dengan perintah Allah, telah menjadi asbab manfaat dan hidayat yang besar untuk agama. Dapat buat usaha untuk pelajar-pelajar foreign, dapat ajak junior-junior baru, macam senior-senior ajak aku dulu-dulu.. Apabila disertakan perintah Allah bersama pelajaran..

Macam tongkat Nabi Musa as telah jadi asbab hidayat untuk ribuan ahli-ahli sihir Firaun untuk beriman kepada Allah.. Apabila disertakan perintah Allah bersama tongkatnya. 

Pentingnya ikut tertib..
Dan bawa perintah Allah bersama-sama setiap kerja buat kita..

InsyaAllah.. azam..

Wallahualam..

*Sangat sibuk akhir-akhir ni dengan final year projek dan Final Exam.. Doa mudah-mudahan aku dapat tangkap kepala ular.. :)


March 10, 2011

The road to success..

Sahabat rhum solat 2 rakaat anak yang mati hidup balik..
Sahabat rhum solat 2 rakaat pengisar gandum keluar gandum secara otomatik
Sahabat rhum solat 2 rakaat keldai yang mati hidup balik..
Sahabat rhum solat 2 rakaat dapat jalan atas air..
Sahabat rhum solat 2 rakaat hujan turun dalam kebun..

Taming Dari ra selesai masalah gunung berapi dengan kibaskan selendang..
Abdullah ibn Umar r.ma pulas telinga singa yang lepak tengah jalan..
Umar ra selesai masalah Sungai Nil dengan 2 pucuk surat..
Umar ra selesaikan masalah gempa bumi di Madinah dengan hentak kaki..
Umar ra bagi arahan tentera waktu perang semasa sedang khutbah atas mimbar..

Banyak lagi bantuan Allah kepada Nabi saw dan sahabat-sahabat rhum sehingga tak tertulis banyaknya.. ( atau, aku yang malas nak tulis ?? )

Bila dengar bantuan-bantuan Allah kepada Nabi dan Sahabat, ada suara-suara sumbang, kumbang, beruang dan belalang cakap..

Mereka boleh lah mereka sahabat.. Mereka hidup dengan Nabi saw. Mereka berada di kalangan Nabi saw. Mereka mendapat ajaran terus daripda Nabi saw. 

Meh sini cek nak xplain...

Ustaz bgtaw, orang yang cakap camtu, dia sangka buruk dengan Allah swt.. Allah yang sama pada zaman Nabi saw, adalah Allah yang sama pada zaman kita. Apa yang Allah swt boleh bagi pada Nabi dan sahabat, Allah juga boleh bagi pada kita. Tapi dengan syarat cara yang kita guna sama dengan cara Nabi saw dan Sahabat-Sahabat rhum guna.

Huhu.. ayat skema cam bayan..
Ok2... Meh aku story kisah seekor cacing ??
What ??
Alkisah~

Seekor cacing tempatnya di dalam tanah.. Kejayaan cacing apabila dia dapat duduk diam-diam dalam tanah, maka dia akan selamat dan dia berjaya.. Sebaliknya apabila cacing keluar saja daripada tanah, apa yang akan berlaku...
    1. Kaki-kaki pancing akan ambil buat umpan
    2. Ayam-ayam akan patuk buat satey
    3. Burung-burung akan patuk buat dinner
Maka cacing tadi telah gagal.. Akibat keluar daripada tanah.. asbab kejayaan dan keselamatannya..

Same concept..

Allah swt letakkan kejayaan manusia dalam agama.. Ikut cara Nabi saw. Jadi manusia yang cari kejayaan di luar agama, maka untuk orang-orang ni..
    1. Syaitan akan jadi penasihat mereka
    2. Nafsu akan jadi raja mereka
    3. Mereka akan jadi hamba pada dunia
Maka manusia ini telah gagal.. Lebih gagal daripada cacing yang keluar daripada tanah.. Labih gagal daripada cacing yang jadi umpan kaki pancing.. Dan lebih gagal daripada cacing-cacing pita dan cacing-cacing kerawit..

Kalu kat Universiti aku, bebudak yang failed wajib repeat balik. Ambil balik subjek yang failed. Sampy lulus..
Jadi manusia kategori gagal iman dan gagal amal ni, apply the same concept..
Korang pun kena repeat gak. Repeat mendalah nya??
Yeah... Repeat-repeat Ulang-ulang-ulang cakap kebesaran Allah untuk renew iman.. 

Sehingga wujud yakin sepertinya yakin Nabi saw dan Sahabat.. Buat usaha dan korban seperti korban Nabi dan Sahabat.. Ikut sunnah Nabi saw..
Kena buat lagi-lagi sampai tiada lagi.. Macam Nabi saw dan Sahabat rhum buat.. Baru leh kira berjaya can Nabi dan Sahabat berjaya..

Orang yang berjaya, baru leh dapat anugerah, hadiah, dean list, sijil, convo.. Hadiah daripada kekasih hati, intan payung.. Same concept also ma..
Orang yang berjaya dalam agama, macam Nabi dan Sahabat berjaya, baru leh dapat hadiah berupa bantuan-bantuan dan nusrah Allah.. Itu yang aku tulis berjela-jela kat awal entry tadi..

Dan lebih-lebih lagi hadiah yang Allah sediakan kat akhirat.. Tak pernah dilihat, tak pernah didengar, tak pernah terfikir, tak pernah terlintas.. superb~ Syurga.. Muka ensem.. Makan sedap.. Mahligai besar.. Taman-Taman.. Sungai Madu.. Sungai Susu.. Sungai Arak..

Bidadari comey.. 
( Uiks, jangan marah.. Nanti kena jual ~ )

Tapi tiada tandingan sama sekali dengan nikmatnya melihat Wajah Allah.. dapat Redha Allah...
Ini lah Allah yang kita puji hari-hari waktu kt dunia.. Ya Allah.. nikmatnya~

Mudah-mudahan Allah swt golongkan kita di kalangan orang yang berjaya dunia dan akhirat.. Seperti mana Nabi saw dan Sahabat rhum berjaya..

Alluhumma Amin..

Wallahualam..

*Finally.. today was my last day of class in Uniten.. Huhu~ dont know what I feel..
-There you are.. :(


March 8, 2011

Kisah Penarik Beca..

Kelihatan seorang pakcik tua sedang mengayuh beca di bawah terik matahari. Digagahi kudrat lelaki tuanya, membawa seorang brader triple XXL menaiki bukit menuju pekan. Percikan keringat tua membasahi baju t-shirt putih yang dipakainya. Sesekali dibuka topi koboinya dan dikipas-kipas ke muka menghilangkan sedikit kepenatan..

Dalam kepenatan, digagahi kayuhannya menuju ke seberang bukit. Di situ juga keletihannya akan terbalas dengan skeping not merah RM10 sebagai upah pekerjaannya untuk sesuap rezeki..

( Ish.. sejak bila aku pandai bersastera nih ??? )
Sambung balik..

Kesusahan kerja dihadapi dengan hati yang tenang demi sesuap rezeki..

Di satu sudut yang lain, seorang pakcik penarik beca yang lain sedang bersantai membesarkan perut dan punggung. Di parkir becanya di bawah bayangan rendang pokok, lalu dilunjurkan kedua kaki ke hujung handle. Menikmati angin sepoi-sepoi tak reti bahasa, di ambil topi koboinya dijadikan penutup muka sebagai pelindung terjahan tahi burung secara tiba-tiba..

Nampak macam tenang, tetapi hatinya dipenuhi dengan kegelisahan kerana belum ada customer yang ditariknya.. maka belum lagi berhasil ringgit dan sen di dalam koceknya.

Nampak susah tak semestinya menderita ma..
Nampak tenang tak semestinya seronok ma..

Nampak macam buat amal ni tak best, menyusahkan, membebankan..
Sebenarnya seronok dowh, aman, tenteram, tenang, bahagia..
Nampak macam buat maksiat seronok, gembira, hepi go lucky..
Sebenarnya hati tersangat gelisah kucar kacir haru biru..

Malu down ketuk-ketuk rumah orang ni.. jatuhkan air muka sendiri.. ajak orang pergi masjid.. Tapi aku buat dont know ja, teruskan amal.. Sebab di sebalik kemaluan adanya keseronokan ~

Segan gila bila pakai sunnah jenjalan pusing pekan.. Tapi still aku buat dont know gak, siap perasan hensem lagi.. Sebab aku terbayang syafaat Nabi saw kt akhirat nanti..

Aku pun suka dapat lepak-lepak tengok TV kat rumah daripada pergi masjid smayang jemaah..
Tapi aku pergi juga sebab nak dapat kelebihan amal pergi masjid smayang jemaah..

Bley jadi sasau nampak awek cun comey putih melepak, pakai baju t-shirt ngan jeans lagi.. Tapi aku try2 tundukkan pandangan ala-ala lelaki melayu beriman terakhir.. sambil buat muka slumber gaya orang tak dak nafsu.. Terus aku pujuk diri aku bidadari lagi comey woiii...

Dan bila aku rasa lemah.. Aku selalu bayangkan betapa luluh hancurnya hati Nabi saw tatkala dibentangkan buku-buku amalan ummat di dada baginda pada setiap hari Isnin dan hari Khamis.. Sian kt Nabi saw tengok keadaan ummat baginda..

Pa lagi, terus bangun buat gash... yeah~

March 2, 2011

Just shut up and do..

Tetiba ja ada orang suruh trim janggut ??
Serabut.. serabai.. tak kemas.. tak ensem ??

Sila cakap, "Janggut sunnah para Nabi. Ko perlu mengucap dan istighfar"..

Kalu korang taknak buat kebaikan, jangan halang orang buat kebaikan.
Just shut up & istighfar.. Doa mudah-mudahan Allah bagi taufik untuk amal..

Perkara sunnah bukan benda gurauan mainan badut sarkas.. Kalu yang banyak songeh sibuk minta dalil, quran, hadith - sahih ka dhaif.. Mana nas ??  Korang baca:
Qul a'uzubirabbinNAS... malikinNAS.. IlahhinNAS.. (smpy abih ayat..)
Amik.. sekali 6 nas aku bagi...

Tambah lagi 1 nas, Ya ayuhanNAS Quluu Lailahaillah, Tuf lihu.. 
Cukup 7 Nas..

Kalu nak hikmah skek, cakap "Just shut up and do"..

Orang ingat amalkan sunnah penampilan ni perkara kecil dalam agama. Sugi, jubah, serban, janggut, celak.
"Ini kulit ja bang, yang penting isi.."
Aku nak tanya, "Korang nak beli ka orang jual pisang tanpa kulit ??"
Kulit melambangkan isi.. Baik kulitnya baik isinya ngok..

Sesungguhnya dalam tubuh jasad anak Adam itu ada seketul daging. Bila baik, nescaya baiklah seluruh anggota tubuhnya dan bila jahat, nescaya jahatlah seluruh anggota tubuhnya. Ketahuilah itulah hati. (maksud hadith)

Dalaman ada kebesaran sunnah Nabi saw, baru luaran boleh ikut..
Luaran boleh ikut sunnah Nabi saw, sebab dalaman ada kebesaran sunnah Nabi saw..
Bukan kira amalan kecil amalan besar.. 

Tiada istilah kecil dalam amalan agama. Amalan agama semua besar.

Iman itu ada lebih 70 cabang. Yang tertinggi daripadanya adalah kalimah Laa Illaha Ilallah. Dan yang terendah daripadanya menyingkirkan duri daripada jalan. (maksud hadith)

Orang ingat menyingkirkan duri (halangan) daripada jalan ni perkara kecil. So buat dont know ja. Sedangkan kalu perkara itu pun kita tak mampu nak buat, dikhuatiri iman yang selemah-lemahnya ini pun kita tak ada.

Kalu malas buat amal tahap kritikal, tak perlu sibuk cari alasan nak tutup kemalasan dan kebodohan sendiri. Ngok betoi.. Lagi ngok kalu tak maw buat, pastu kondem dan halang orang buat amal..

Kondem orang buat ziarah ajak pergi masjid. Jadi allergic bila jumpa orang ziarah rumah cakap bab-bab agama ni, "Tak yah crita.. Aku dah tau dah.. Aku dah tau dah.."
Kalu jumpa makhluk camni, boleh tanya balik, "Apa yang pakcik tahu arrr ?? ce cite ce cite.."
Heaw... baru dia tahu yang dia tak tahu..

Orang yang rasa dia tahu, tapi sebenarnya dia tak tahu - Itu lah Jahil.. Atau dalam Bahasa Melayu, ertinya bodoh..

Jadi nak hilangkan kejahilan, pergi la belajar Ilmu.. Ilmu menghilangkan kejahilan.. Selalu-selalu lah berdamping dengan ulama, bersahabat dengan mereka. Mudah-mudahan dapat manafaat daripada ilmu mereka.

Sebaliknya ramai hari ini, bukan ustaz, bukan alim.. Sibuk buat fatwa sendiri, cari dalil sendiri, perasan dah faham agama. Sedangkan korang juga sama macam aku, student engineering, IT, account, medic, bla bla.. Itu yang bertambahnya spesis-spesis Ayah Pin kat dunia ni. 

Apabila terdapat persoalan atau masalah agama, tempat yang seharusnya dirujuk adalah kepada para ustaz, alim dan ulama. Mereka lebih memahami agama daripada kita. Tak perlu jadi bodoh sombong. 

Yang sibuk nak hujah dan dalil pun, p cari ustaz-ustaz, alim-ulamak, guru-guru yang mursyid.. Tanya depa sendiri.. Aku just orang awam yang biasa, mengajak kepada maaruf, dan mencegah kemungkaran.. Dulu time-time slow pernah gak aku tanya ustaz satu persoalan agama, ustaz pun jawab. Pastu aku minta dalil. Dy bagi dalil power punya, "Balik dan amalkan apa yang diberi tahu. Bab dalil, hadith, khilaf ini urusan kami, bab kami. tak perlu masuk campur." kuang.. kuang.. 
Rumusannya, "Just shut up and do.."

Satu kisah, ada seorang ulama (atas kelemahan aku, aku lupa nama ulama ni..) yang sangat dikenali atas kelebihan berhujah dalam menyelesaikan sebarang keraguan. Syaitan datang dengan menyerupai seorang manusia niat untuk merosakkan iman si ulama. Lantas mengajak ulama ini berdebat dan berhujah. Ternyata kesemua persoalan telah dijawab oleh ulama dengan baik. Tiba soalan yang terakhir, si ulama terdiam tidak mampu menjawab. Dan hal ini telah disedari oleh tuan guru kepada si ulama, yang ketika itu sedang mengambil wuduk disebalik dinding. Lantas dilaungkan, "Katakanlah olehmu aku beriman kepada Allah swt dan Rasul saw tanpa hujah dan tanpa dalil"..

Wallahualam ~


February 23, 2011

Extremely Busy Vol. 2..

Dulu pernah mengalami masalah yang sama..
Extremely busy.. here

Dan skunk kembali dengan Extremely Busy Vol. 2..
kepala meroyan ~

Di akhir-akhir semester agak kelam-kabut dengan dunia..
Sedangkan selalu dengar dunia itu busuk.. Tapi tak pernah insaf..
Sebab dalam hati masih ada dunia. Sangat sedih dengan kedaifan diri. :(

Dunia itu busuk.. Yeah.. Tapi kenapa tak baw pun ?? Aku baw wangi ja ??

Pagi-pagi bila aku drive keta pegi jogging, aku suka buka tingkap ambil angin sejuk dan embun pagi. Suddenly bila ternampak makhluk lori sampah jalan-jalan cari jamban, aku jadi tension tahap kritikal. Terus buka aircond tutup tingkap rapat-rapat. Lagi tension bila aku tengok makhluk ni kencing meleleh atas jalan. Maka sambil drive aku berdoa mudah-mudahan Allah swt meletakkan benteng deria rasa dan baw daripada terjahan perfume percuma segar daripada jamban ini.

Tapi kenapa arrr orang-orang yang bergayut pada makhluk lori tu bley tahan gas toksik itu ?? Walaupun tanpa sebarang alat bantuan pernafasan ?? Yeah, sebab hari-hari mereka terpaksa berkerja dan terpaksa menghidu gas toksik itu, lantas dengan izin Allah hidung mereka menjadi immune terhadap bau-bauan yang beraneka rasa itu. Lalu merasakan baw busuk itu normal, dan baw kentut mereka adalah wangi.

Hakikatnya dunia itu busuk. Malangnya deria hidung kita telah menjadi immune dengan busuknya dunia, dek kita hidup, makan, minum, tidur adalah di atas dunia. Bila mati masuk syurga, yeah, kita akan tahu bahawa dunia dulu sangat-sangat lah busuk. Dan inilah dunia yang kita rasa wangi seperti mana manusia-manusia tadi merasakan kentut mereka adalah wangi.

Erk.. aku tak de niat mengutuk orang-orang ini. Aku minta maap sangat-sangat. Sebab korang semua buat kerja halal, maka sebenarnya korang adalah lebih wangi daripada pencuri, perompak, penzina, penjual dadah, dan pelacur.  Serious aku tak tipu..

Kembali ke tajuk utama, extremely busy vol. 2..

Meh aku listkan kerja-kerja minggu ni:
1) Presentation NDT Project
2) Assg Engineering Economic
3) Attend NDT lab
4) Buat Logbook
5) Submit Draft Thesis 2
6) Test
7) Attend interview

No. 7 - Pagi tadi ada panggilan interview untuk kerja. My first experience interview, niat just nak ambil pengalaman. Maka aku berjalan masuk dengan muka confident macam berjalan menuju ke jamban. Soalan-soalanya.... (jeng.. jeng..) ~ 

I give u 1 minutes, explain about yourself.. (dah agak dah, apa lagi aku bayan la)
What do you know about Mexico ? T_T - Soklan tahap Shakespeare.. 
Explain about Laminar n turbulent.. ( Subjek favorite )
What do you know about our company? (yeah, aku dah study sebelum interview)
Your Strength ?? Weakness ??
bla bla bla...
10 minutes - Alright.. TQ for coming. Anything I will let you know by email..

Da.. dunia yang busuk pun susah kena interview bla bla bla..
Apa ntah lagi untuk syurga yang wangi, korang ingat senang-senang bley masuk syurga ?? Just bersenang-lenang goyang kaki dalam rumah sambil nonton ceramah agama, dah bley masuk syurga ?? Mudah-mudahan Allah hantar si pencari unta atas bumbung rumah korang..

Oi... maw lalu interview kubur dulu. Jumpa interviewer yang siap bawak penukul besi.. wacakaplu.. sekali sebat sampy infinity masuk bawah tanah.
Pastu second stage, interviewer mahsyar.. masuk court lagi.. umur kemana dihabiskan? usia muda ke mana dihabiskan ? harta dari mana dapat ke mana guna ? ilmu amal ke tak ? So, siap-siapkan peguam bela korang yang power untuk menghadapi pendakwa raya yang superb.
Third stage interviewer mizan.. Timbang experience kerja, sijil-sijil, rasuah, tipu sekali semua sekali jalan..
Fourth stage interviewer - sirat - halangan berduri, nak lalu bukan dengan fizikal dan mental, lalu dengan iman dan amal ma.

Lepas dan lulus semua stage baru bley masuk syurga. Dapat hidu bauan syurga. Dapat hidu bauan bidadari. Dapat lihat wajah Allah yang Maha Cantik. Dapat Redha daripada Allah.

Mudah-mudahan kita semua tergolong di kalangan ahli-ahli syurga yang wangi. Amin ya Rabb..

Wallahu-alam..

February 17, 2011

Kualiti agama dalam diri..

Berkorban apa saja,
Harta ataupun nyawa,
Itulah kasih mesra,
Sejati dan mulia...

Cinta dan pengorbanan tak dapat dipisahkan..
Cinta akan lahir daripada pengorbanan..
Daripada pengorbanan akan terbit cinta..

Alamak.. Terjiwang lak.. teruskan..

Dan ramai juga yang terkorban kerana cinta.

'Orang-orang Allah' terkorban kerana cinta pada Allah swt dan Rasul saw. Tetapi 'orang-orang dunia' hari ini terkorban kerana cinta harta, cinta takhta, dan cinta wanita. Terkorban masa, terkorban harta, terkorban nyawa, terkorban maruah. 

Hasil pengorbanan pada perkara yang batil, maka datang cinta pada kebatilan dan hasilnya kebatilan makin hari makin bertambah. Walaupun wujud usaha agama, walaupun hari-hari ada manusia korban diri, harta dan masa untuk agama, ziarah mengajak manusia kepada Allah, kepada masjid, wujudnya majlis-majlis agama, kelas-kelas pengajian agama, madrasah-madrasah, ustaz-ustazah sheikh maulana bla bla bla, tapi kebatilan masih bertambah dan bertambah.

Kenapa arrr ??

Kerana pengorbanan kita untuk agama sebenarnya jauh lebih rendah daripada pengorbanan yang diberi oleh ahli-ahli batil terhadap perkara batil.

Aku bagi contoh yang mudah sempena hari kekasih..

Korang rasa brapa hinggit arrr yang akan dihabiskan oleh Romeo kepada Juliet untuk membeli hadiah dan belanja makan sebagai bukti cinta, kasih dan sayang ?? RM10 - bullshit la.. RM30 - tak mungkin.. RM50 - jarang-jarang.. RM100 should be..

Korang rasa brapa hinggit arrr orang akan sedekah dalam tabung masjid kew, orang miskin kew, madrasah kew ??? RM1 - Hampir semua.. RM10 - kadang-kadang.. RM50 - Jarang-jarang.. RM100 - maybe 2 tahun skali baru jumpa..

Jadi, kasih, sayang, dan cinta Juliet terhadap Romeo akan melebihi cinta korang terhadap masjid, surau, orang miskin dan madrasah. Maka orang lebih senang tinggalkan masjid, surau, dan madrasah daripada tinggalkan Romeo dan Juliet masing-masing..

Dan segi masa pun sama derrr. Pengorbanan masa untuk agama 3 hari, 40 hari, 4 bulan sedangkan pengorbanan masa untuk dunia setiap saat, setiap minit, setiap jam dan setiap hari derrr. Jadi cinta dunia makin hari makin bertambah, cinta agama makin hari makin slow. Slow n steady la..

Tapi ramai juga yang rasa cukup dengan korban masing-masing. Dah cukup dah ni, mati dah bley masuk syurga dah ni. Lalu angan-angan dapat gurau senda dengan bidadari-bidadari cantik yang kekal daranya. Orang-orang lama pesan sama kita, Titik tolak bermulanya penurunan agama dalam diri seseorang apabila terbitnya rasa puas hati terhadap kualiti agama dalam diri. 

Hakikatnya tak ada sebab untuk rasa puas hati dengan kualiti agama masing-masing kerana kualiti agama kita sangat jauh dibandingkan dengan kualiti agama sahabat-sahabat rhum. 

Dalam hal dunia semua kita pandai dan faham perlu tengok orang lebih kaya, tengok orang ada kereta lebih besar, rumah lebih besar, isteri lebih cantik, kedai lagi besar, duit lagi banyak, tanah lagi besar. Pesan kt anak-anak bila besar jadi cam Orang Kaya A, Orang Kaya B, Orang Kaya C sampy habis huruf nak listkan semua orang kaya dalam dunia. Tapi untuk hal agama cukup sekadar bandingkan dengan mat rempit, mat gam, dan mat gian lalu terbit rasa warak dan alim dalam diri. Lalu buat tafsiran bahawa tahap-tahap diorang ni la yang akan masuk neraka, jadi tahap-tahap kita ni suma masuk syurga la. What de hek..

Khalifah Umar Abdul Aziz rah apabila ditanya perbandingan dirinya dengan sahabat rhum, Perbandingan diriku dengan sahabat ibarat debu yang melekat pada tapak kaki kuda hadrat Muawiyyah ra. Kita dengan Khalifah Umar ?? Kita dengan sahabat ?? 
 
Dimana kualiti iman kita ?? Jom sama-sama cek..

- Rasa resah dan gelisah bila kualiti agama dalam diri berkurang melebihi rasa resah dan gelisah bila duit poket habis hujung bulan.
- Rasa gembira dan seronok bila kualiti agama dalam diri meningkat melebihi rasa gembira dan seronok bila duit poket masuk sewaktu poket dah kering.

Jadi.... tahap kuali atau tahap wali ?? Wali band maybe ~

Wallahualam..

Ingat mati, ingat sakit..
Ingatlah saat kau sulit..
Ingat ingat hidup cuman satu kali..
 
Berapa dosa kau buat..
Berapa kali maksiat.. 
Ingat ingat sobat ingatlah akhirat..

Cepat ucap astafighrullahal'adzim..

February 11, 2011

Kisah orang bujang dan orang kahwin..

Satu petang di kedai kopi.. aku lepak-lepak dengan seorang pakcik J (Joss). Sambil baca surat khabar, dia buka satu berita yang agak menarik: Pakcik Duda Ketemu Jodoh Makcik Janda. Umur linkungan 70 tahun sih.. dah tua pun kahwin lagi ???

Sambil melahap makanan, pakcik J mulakan bicara. "Tengok, tua-tua pun masih ada jodoh. Tak payah risau-risau sibuk cari marka. Belajaq dulu bagi habih." Menasihati aku sebagai anak bujang di depannya.

Lantas dan pantas aku mencelah, "Ish, tua-tua camtu ada nafsu lagi ka ??? " ( Soalan orang bujang )

Tiba-tiba.. Jeng-jeng-jeng (pasangkan irama seram-seram bodoh)

Duuush ~~~

Satu tempeleng hinggap pada kepala aku..

Haaa' (dengan nada sengau)
Tu la hang... Asyik pikiaq menda tuuuu ja..
Kalu sebut kawin, pikiaq menda tuuuuu ja..
Kalu pikiaq menda tu, ingat kawiiiin ja ..

Pakcik J memulakan zihinnya..
Perkahwinan ni membina kekeluargaan Islam. Berkeinginan untuk ada teman, boleh diajak berborak, berbual, bersembang, berbincang, gurau senda. Itu pasal yang Pakcik janda tu kawin lain, maw ada teman ma ~

Bukan menda tuuuu ja.. Memang la menda tuuuu pun sebahagian daripada perkahwinan, perlu disalurkan kepada tempat yang sepatutnya. Supaya tak terjadinya penzinaan. Tetapi kalu pikiaq menda tuuu ja, itu yang jadi penceraian, masalah bla bla bla.. Sebab tak dak fikir nak membina kekeluargaan Islam.

Daripada perkahwinan akan berkembang zuriat-zuriat keturunan yang baik.. supaya lahir daripada keluarga-keluarga kita orang yang membantu agama Allah, hafiz-hafizah, alim-alimah, ustaz-ustazah, daie-daie'ah, imam, kadi, bilal, siak, AJK masjid bla bla bla...

Allah swt telah menjadikan Ibadat Perkahwinan sesuatu yang sangat-sangat mudah.. Cuba tengok Rukun Nikah :

1. Lelaki
2. Perempuan
3. Akad Ijab dan Qabul
4. Wali
5. Saksi

Sekadar menghalalkan pertemuan dua lubang kencing ja. Tak perlu susah-susah.. 

Cuba compare dengan Rukun Solat: 
 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Sendiri maw ingat la.. Hari-hari solat ~

Tapi hari ni, Ibadat Perkahwinan telah jadi ibadat yang paling susah, dengan adat-adat nya, baju persalinan, belanja ribu-ribu lemon, hantaran tinggi gunung Jerai, majlis grand ala-ala Arab, ala-ala Mediteranean, ala-ala Melayu, ala-ala Europe, ala-ala Orang Asli, ala-ala Orang Tabligh la.. la la la...

Tapi Ibadat Solat yang susah diambil mudah. Sebab apa aku cakap susah - Maulana Zakaria rah bgtaw, "Aku dapati tidak kurang 200 masalah khilaf dikalangan ulama berkaitan dengan amalan Solat." Tapi Ibadat Solat ni la yang kita pandang remeh, tinggal-tinggalkan, lengah-lengahkan, ambil ringan, buat dont know, buat slumber badak macam badak, malas nak khusyuk, malas nak solat panjang-panjang, dan macam-macam lagi la korang bley tengok kt masjid-masjid..

Udah-udah mas.. malas aku nak membebel panjang-panjang sebab aku pun belum ada pengalaman berkahwin.. hak ~

Petua kepada siapa nak cepat kahwin, doa la supaya aku cepat kahwin, tapi jangan bgtaw aku lak =)

Siapa yang mendoakan saudara muslimnya tanpa pengetahuan saudaranya, maka Allah swt akan kirimkan malaikat untuk doakan perkara yang sama kepada dia. (lebih kurang maksud hadith)

Jangan lupa masukkan sekali dalam doa korang : yang solehah, alimah, hafizah, dan yang cantik, cun, comey pun boley disekalikan gak.. seriously aku tak kisah ~

Alright, selamat beramal no..


February 9, 2011

Aku bukan nak promote, tapi nak share..

Alkisah di hospital..
Selama 4 hari aku terpaksa ulang-alik ke hospital memandangkan ayah aku sakit.. baca SINI..

Tetapi satu pengajaran yang aku dapat, aku nak share dengan orang ramai. Terutama pada orang-orang muda termasuk aku (perasan muda)..

Ketika di hospital tunggu my dad, aku ditakdirkan terjumpa seorang remaja berumur 19 tahun yang mengalami sakit sama macam ayah aku. Tapi dia punya cancer betul-betul dekat dengan rectum (dubur) - aku tak sure exactly kt mana dan istilah yang betul, tapi lbey kurang camtu la dy bgtaw. 

Baru umur 19 tahun, dan still belajar di IPT di Malaysia. Dy cakap kadang-kadang buang air besar kuar darah. Buat dont know ja sebab ingatkan Buasir. Kadang-kadang ja jadi, kadang-kadang ok. Lama-lama parent dy tengok makin tak bermaya, terus bawa jumpa doctor. Bila cek, doctor bgtaw cancer telah membiak dengan berjaya. Argh~

Dan masalahnya cancer tu jadi dekat rectum. Jadi bila buat operation untuk buang bahagian usus tersebut, dah tak boleh disambung. My dad punya case still ok sebab happen at large intestine. So still can sambung balik sebab usus besar sangat panjang. Thanks God. 

Untuk case budak ni, cancer jadi dekat dengan rectum. Thus during operation dah tak boley sambung balik. Means that tak boley buang air besar ikut dubur, tapi kena tebuk di perut dan guna beg. Sangat sedey, masih muda ma..

Tapi dy pun tak pasti samada buang air besar ikut perut tu sekadar menunggu bekas pembedahan tu baik, atau selama-lamanya. Dy nak konpemkan balik dengan doctor. Mudah-mudahan sementara ja.

Untuk case ayah aku, doctor cakap lelaki banyak kena cancer ni. Dan aku pun pernah baca satu artikel yang state ramai lelaki di Jepun mengidap penyakit ni. Doctor tu bagi nasihat, selalu minum Yakult. Oh~

He claims that Yakult can fight and kill the cancer cells yang baru nak menapak untuk memulakan penghidupan dalam usus. 
Just his oppinion la.. lalala~

InsyaAllah boley usaha like what he claims.
Dan aku pun telah mula memenuhkan peti sejuk rumah dengan minuman Yakult. Hek..

Kalu tak minum Yakult, macam mana nak nafi Yakult tak boleh menyembuhkan. 
Just drink, and after that baru boley nafi.. 

Semoga Allah bagi kesihatan kepada kita suma. Allahumma amin~

*Aku dah cek Yakult diiktiraf halal oleh Jakim. tak caya cek SINI. Hehe~

February 5, 2011

Penyakit sebagai kaffarah dosa..

Ada orang bagitaw aku dia demam..
Aku pun suh dy makan panadol..
Ada orang cakap dy sakit kepala..
Aku cakap menda yang sama, p makan panadol..

Dulu datang sorang Sahabat ra jumpa Nabi saw mengadu abang dy sakit perut..
Nabi saw bgtaw pergi balik bagi abang kamu makan madu..

Kmudian, Sahabat tersebut datang buat kali kedua bgtaw sakit perut abang dy makin bertambah walaupun dah makan madu..
Maka Nabi saw bgtaw kali kedua, pergi balik bagi abang kamu makan madu..

Dan kali ketiga pemuda tu datang mengadu masalah yang sama..
Nabi saw bagitaw perut abang kamu menipu, perkataan Allah itu benar..
Dalam Quran Allah sebut madu adalah syifak bagi penyakit..

Surah an-Nahl, ayat 69:  

"Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan"

Maka Sahabat tersebut balik semula mengikut apa yang diperintahkan oleh Nabi Saw..
Maka dengan izin Allah, penyakitnya terus sembuh..

Jadi madu, panadol tak boleh menyembuhkan..
Yang menyembuhkan hanya Allah swt..
Perintah Allah swt untuk cari ubat bila sakit..
Tapi yakin hanya pada Allah swt..

Disamping tu kena belajar-belajar selesaikan masalah dengan amal..
Kerana untuk orang mukmin, dunia adalah darul amal..
Kemudian usaha dengan asbab..
Yakin hanya pada Allah swt..

Hari ni ayah aku masuk hospital sebab sakit cancer..
InsyaAllah esok operate..

Tapi..
Hospital, doktor, ubat-ubat, pembedahan, nurse cantik, mc comey tak boleh bagi sembuh..

Sakit datang daripada Allah..
Penyembuhan pun datang daripada Allah..
Sama-sama doa dan buat amal..
Mudah-mudahan Allah swt bagi sembuh..

InsyaAllah.. 

January 30, 2011

Penjajah yang nyanyuk..

Ini bukan artikel sejarah!!


Semua faham kan, Apakah itu merdeka? Merdeka itu bebas.. Orait..

Mengikut tafsiran kemerdekaan, sepatutnya bila Malaysia merdeka, penjajah-penjajah Portugis, Belanda, British ni kena berambus dari negara Malaysia bersama apa yang mereka telah bawa. Baru kita dikatakan benar-benar bebas. Malangnya apa yang berlaku; baju-baju, celana-celana pendek, sudu dan garfu mereka tertinggal di Malaysia, dan diguna pakai oleh orang-orang kita sampi ke hari ini.

Hoh.. Penjajah yang nyanuk..

Dan yang lebih serious, budaya-budaya kehidupan mereka juga terlupa nak diangkut naik ke kapal sekali. Maka budak-budak kecil telah pungut budaya-budaya barat ni jadi barang mainan mereka. Botol arak, daun judi, bla bla bla. Kemudian jadikan harta wasiat kepada anak cucu cicit, terus berkembang sehingga menjadi hobi masa lapang budak-budak zaman sekarang. Hasilnya gejala-gejala jahiliyah telah pesat membangun di negara kita.

Jadi aku nak tanya, siapa kata Malaysia dah merdeka angkat tangan?
Sapa yang angkat tangan, aku bagi cop mohor 'Buta Sejarah'. Malaysia dah merdeka 31 Ogos 1957.
Walaupun merdeka maksudnya bebas, tapi dah merdeka tak bermakna bebas..

Kita dah merdeka, tapi belum bebas.. Dan sama sekali tidak boleh bebas..

Walaupun budak-budak muda rasa mereka bebas, lalu merempit gaya bebas ukur jalan sana sini, tapi mereka tetap tak bebas nak pilih tarikh bila nak mati..
Walaupun ada orang rasa mereka bebas, lalu masuk pusat judi kasino, tapi mereka tetap tak bebas nak pilih brapa ringgit yang mereka akan untung..
Walaupun ada makhluk-makhluk yang rasa mereka bebas lalu tonggang arak satu tempayan, tapi mereka tetap tak bebas nak tentukan kesihatan mereka..
Walaupun ada orang suka-suka hati masuk pencalonan pilihan raya parti Bebas, tapi mereka juga tetap tak bebas untuk dipilih sebagi pemenang pilihan raya.. erk..

Pelbagai perkara manusia buat untuk kebebasan, dan mencari ketenangan juga dalam kebebasan. Sedangkan ketenangan tidak ada dalam kebebasan..

Dulu kala, tinggal seorang Raja sedang beristirehat di dalam istananya yang mewah. Sambil baring-baring, Raja meminta kepada Allah supaya diberi hidayat dan ketenangan. Sedang lepak-lepak layan jiwang, terdengar bunyi ala-ala tapak kaki manusia atas bumbung istana. Raja pun memekik, "Oi, siapa di atas? Buat apa kamu atas bumbung istana tu?" Dijawab makhluk itu, "Aku cari unta aku yang hilang". Jawab Raja, "Tak ade lagi orang yang bodoh macam kamu, cari unta atas bumbung istana." Lalu dijawabnya si makhluk, "Eh, kamu lagi bodoh, cari hidayah dan tenang dalam istana yang mewah". dot dot dot... jadilah si Raja ahli sufi yang hampir dengan Allah..

Jadi dimana sih maw cari yang namanya ketenangan??
Ketenangan tak ade di puncak Broga..
Ketenangan tak ade di jeram-jeram air terjun..
Ketenangan juga tak ade di Gunung Jerai..
Sesekali juda tiada di puncak Genting..

Yeah, ketenangan hanya ada dalam khazanah Allah.. Dengan mentaati perintah Allah, meninggalkan larangan Allah, maka hati akan menjadi tenang. Walaupun tanpa pergi ke Puncak Broga, atau mendaki Gunung Jerai, atau berpesta di Genting Highlands.

Dalam Quran Allah swt cerita bagaimana Allah berikan ketenangan kepada Nabi Ibrahim as di dalam api. Dimana saja Allah boleh bagi ketenangan, walaupun di dalam api. Dengan syarat kita ikut setiap perintah-perintah Allah dan menjauhi larangan-larangan Allah. Jadi tak salah nak panjat Puncak Broga, ukir nama di awan Gunung Jerai, atau lepak-lepak atas Genting Highlands, selagi ikut perintah Allah dan tinggalkan larangan Allah. Maka akan zahirlah ketenangan walaupun tidak bebas.

Yup.. tidak bebas.. tak boleh melakukan maksiat, tidak boleh untuk berjudi, tidak boleh tengok amoi, tidak boleh minum arak. Tapi insyaAllah hati akan tenang sih.

Ada orang bebas buat maksiat, bebas berjudi, bebas tengok amoi, bebas minum arak, rempit gaya bebas, tapi hati mereka sesekali  tidak merasai tenang. Kerana pada hakikatnya hati mereka masih dibelenggu dengan hasutan syaitan dan nafsu syahwat. Jadi secara batinnya mereka masih lagi tidak bebas, walaupun mereka melaungkan "merdeka" 100 x 8 pada setiap kali bulan 8..

Untuk membebaskan hati daripada belenggu syaitan dan syahwat, caranya???

Aku ada segelas air Milo. Tapi aku nak minum air Nescafe. Maka aku perlu buang air Milo, masukkan air Nescafe. Sekiranya aku tak buang air Milo, terus masukkan air Nescafe, maka yang terhasil bukan Nescafe, tapi Neslo. Aku tak maw air Neslo, aku nak air Nescafe..

Jadi buangkan Syaitan dan Syahwat (cinta harta, takhta, wanita) daripada hati, masukkan cinta Allah dan cinta Rasul dalam hati. Oh, sangat senang bercakap. (tepuk tangan)
Bagaimana??

Tanyalah Ustaz.. TV 9..

“Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah
mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha
Mengasihani.” – Surah Ali Imran: 31

Wallahualam..

*Perhatian:
- Dilarang mengambil artikel aku sebagai rujukan sejarah kemerdekaan Malaysia!!

January 20, 2011

Hidup atau mati..

Malam minggu yang hening, berarak awan melitupi bulan dan bintang, sedang aku menikmati udara malam yang nyaman, sambil borak-borak dan lepak-lepak dengan kawan-kawan, tiba-tiba datang sorang member sambil mengusap-usap perut aku yang slim..

Eh, apsal ni bro??

"Wah, dah macam syura aku tengok.."

Lol~

Bukan perut aku yang macam perut syura..
Perut syura yang macam perut aku..
Ops..

Dah, tak baik mengumpat. Tapi aku mengumpat diri sendiri. No problem la.

Adui... Dulu aku malas bersukan, tak ada pun yang nak komen aku dah gemuk, boroi, buncit, syura..
Tapi skunk hari-hari aku bersenam, jogging, tekan tubi, bangun tubi.. (Azam tahun baru)
Semua sibuk nak tegur aku gemuk, boroi, buncit, syura..
Pelik aku dengan makhluk yang bernama manusia ni..
"Makin sihat aku tengok hang ni".. Ni yang hikmah skek..
Mungkin inilah yang dinamakan ujian iman.
Nak uji sejauh mana kekuatan aku istiqamah dalam amalan sukan. hew..

Ah-ha..
Tapi kebanyakkan orang suka makan hati bila kena tegur.
Rilex la brader, makan hati lembu dah la. Sedap pun sedap.
Hati kena macam laut. Biar orang cakap, kondem, kutuk, puji, maki ape pun, hati tetap buat bodo ja. Hati maw kering, macam ikan kering..
Jangan mudah sangat terasa. pecah hati. makan hati. luka hati. Kalu hati lembu ok gak bley buat masak merah.
So, bila orang tegur, think positive dan improve apa yang kurang. Good for your health..

Lagi teruk, bila ditegur, start sangka buruk..
"Keja tengok salah aku ja, dia pun sama gak"
"Nak pancung aku la tu"
Bla bla.. ...

Dan yang lagi teruk, sangka buruk kt orang yang dia sangka buruk kat kita...
Faham? Tak faham baca slow-slow..
Jangan jadi slow..

Kena belajar-belajar sangka baik dan buat baik dengan orang.. Ini yang agama ajarkan. Saidina Umar ra, walaupun diracun, tetapi Saidina Umar ra tak gunakan kekuasaan amirul mukmininya menghukum hamba yang meracun baginda. Sebaliknya dimerdekakan hamba itu dan diarah berpindah ke tempat yang lain.

Tapi orang skunk sibuk nak balas dendam. Brapa banyak kes balas dendam kita baca hari-hari. Kalu semua orang ada sikap balas dendam, maka sampy bila kes tak selesai. Hari-hari makin tambah kes jenayah. Bunuh-bunuh cerca-mencerca bley jadi hobi masa lapang lak.
Hutang Darah Dibayar Darah.. Perg~ Dahsyat tul orang Melayu punya pepatah..

Tukar-tukar..

Hutang darah dibayar pisang..

Islam mengajarkan sifat pemaaf, dan itu yang terbaik. Dan lagi-lagi baik apabila kita doakan hidayah kepada orang yang berlaku zalim. Nabi saw sendiri dalam urusan peribadinya lebih banyak memaafkan orang daripada diambil hukuman. Begitu juga dalam dakwah, walaupun dilontar dengan batu-batu, dicaci-maki ketika di Taif, nabi saw tetap doakan hidayah kepada penduduk Taif.

Dan Allah sendiri Maha Pemaaf.. Walaupun manusia hari-hari jam-jam minit-minit saat-saat buat dosa, tapi bila bertaubat, Allah Maha menerima taubat..
Ulang lagi dosa yang sama.. Taubat.. Allah ampun dosa..
Ulang lagi dosa yang sama.. Taubat.. Allah ampun dosa..
Sampy kita letih buat dosa.. Tapi Allah tak pernah letih nak ampun dosa hambaNya..
Rahmat Allah swt tak pernah berkurang..

Bukan hari raya ja minta maaf, hari-hari kena minta maaf bai..
Minta sama Allah dan minta sama makhluk..
Kadang-kadang dalam tak sedar pun kita buat salah.. mai aku bagi contoh..

Pernah handset korang bunyi dalam masjid waktu solat jemaah?? Ni satu hal yang ramai nampak kecik sebab dah memang handset tu kecik..
Walaupun aku tak la solat khusyuk, sama cam korang..
Tapi menatang bunyi tu lagi-lagi mengurangkan kusyuk aku dalam solat.. tambah-tambah bila bunyi lagu Rahmat Ekamatra.. Alahai..
Solat tuan punya handset memang konpem wajib tak kusyuk.. tak dak was-was dah..
Sibuk dok tekan-tekan sana sini.. kalu pak arab lagi sempoi.. sempat baca message..
Pastu fikiran yang memang dah ada kat supermarket tadi mula jadi mufassirin..
Abang kot sebab kata nak mai rumah malam ni..
Kawan ka ajak men futsal..
Membar kelas ajak study kot..

Tapi belum pernah aku dengar orang buat pengumuman:
"Saya dengan ini minta maaf disebabkan bunyi handset saya telah menganggu solat para jemaah sekalian"
Bayangkan nanti kat mahsyar solat aku kena tanya sebab tak kusyuk..
Konpem aku salahkan tuan punya handset, sebab aku pikir nak lepas masuk syurga ja..
Hal korang pandai-pandai korang la..

Aku ada dengar nasihat ulama orang alim.. Salah satu cara nak menangis waktu doa, kena keluarkan dunia daripada hati.. Dan salah satu cara, bila nak solat tahajud ka, nak pergi masjid, qiamulail, buat amal, keluar jemaah, please tinggalkan handset jauh-jauh..
Maka bila terputusnya pergantungan kita pada makhluk..
Tiada tempat lain untuk mengadu, maka mengadu dan bergantunglah kita pada Allah..
Dengan itu baru taufiq dan hidayat Allah akan masuk.. seriouly angkat tangan ja terus nangis..

Nak mudah faham, kalu dulu-dulu la..
Aku naik AirAsia daripada KL balik Kedah.. kan free seating kan kan..
Konpem aku nak cari tempat duduk tepi tingkap dan dekat sayap..
Tapi alahai, dah ada awek yang duduk..
Jadi secara otomatiknya aku tak bley lanak duduk situ..

Jadi mana mungkin taufik dan hidayat Allah bley duduk dalam hati yang ada dunia dah duduk..
Gelap dan cerah tak bley duduk sekali ma..
Bila pasang lampu, gelap pun hilang..
Bila datang gelap, cahaya pun hilang..


Bila Izrail datang, dunia pun hilang~

Walluhalam..